streda - 16. októbra, 2024
koberce, Ako udržiavať koberce v perfektnom stave v domácnosti s alergikom?
Image by Hans from Pixabay

Ako udržiavať koberce v perfektnom stave v domácnosti s alergikom?

Žijete v domácnosti s alergikom, no nechcete sa vzdať svojho krásneho koberca, ktorý vám prináša príjemný, mäkký a teplý pocit pod nohami? Pokiaľ sa však o koberec nebudete správne a pravidelne starať, môžu sa v ňom hromadiť alergény, ako sú napríklad roztoče, prach alebo srsť domácich miláčikov. Prinášame vám preto jednoduché tipy, ako udržiavať koberec v tip-top stave.

Pravidelne koberec vysávajte

Ak sa chcete zbaviť alergénov, základom je pravidelné vysávanie, a to aspoň dvakrát za týždeň. Miesta s vysokou frekvenciou pohybu môžete vysávať aj častejšie, napr. krásne koberce do obývačky, práve tu totiž častokrát trávime najviac času. V domácnostiach s alergikom je odporúčané používať vysávač s HEPA filtrom, a to minimálne s filtračnou triedou H13 – sú k dostaniu od úrovne H10 až po H17, pričom platí, že čím vyššie číslo, tým silnejšia filtrácia. Úlohou tohto filtra je zachytiť aj tie najmenšie častice (alergény), ktoré nezachytil predošlý filter alebo vrecko.

Pozor na vlhkosť

Vlhké prostredie podporuje rast plesní a roztočov, čo môže zhoršiť prejavy alergie. Dôležité je zabezpečiť správne vetranie, a to najmä v kuchyni a kúpeľni. Používanie odvlhčovača môže tiež výrazne znížiť vlhkosť v miestnosti.

Uprednostnite praktické koberce do kúpeľne s nízkym vlasom. Aj keď tie s vysokým vlasom pôsobia luxusnejšie, sú náročnejšie na údržbu. Koberce s vysokou hustotou vlákien sú tiež dobrou voľbou. Sú odolnejšie a menej náchylné na poškodenie vlhkosťou. Zvoľte napríklad koberec z bavlny. Okrem toho, že je hypoalergénny, dokáže tiež absorbovať nadbytočnú vlhkosť zo vzduchu.

Hĺbkové čistenie pomocou parného čističa

Hĺbkové čistenie koberca vyrieši parný čistič – horúca para tu preniká hlboko do vlákien koberca a odstraňuje nielen povrchové nečistoty. Vysoká teplota pary zároveň hubí baktérie a iné mikroorganizmy. Na čistenie stačí len voda, žiadne agresívne chemikálie, čo je šetrné k životnému prostrediu. Koberec hĺbkovo vyčistený touto metódou (mali by ste ho vykonávať aspoň raz za pol roka) rýchlo schne, takže riziko vzniku plesní je nulové.

Aj domácnosť s alergikom si môže užívať pohodlie kobercov. Vďaka pravidelnej starostlivosti a správnemu výberu materiálu (pozn. stavte na koberce z prírodných vlákien, ktoré sú hypoalergénne) bude váš koberec hygienický.

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Rozkladacia pohovka, Rozkladacia pohovka ako ideálne riešenie pre vaše bývanie

Rozkladacia pohovka ako ideálne riešenie pre vaše bývanie

Vaša stará sedačka dosluhuje, je presadená, malá, alebo vám jednoducho z nejakého dôvodu už nevyhovuje …