Zaujímavé chute, lákavé vône a netradičné kombinácie čakajú na návštevníkov hradu Strečno v nedeľu 22. septembra. Jesenné podujatie Cestovanie v čase, ktoré pripravilo Považské múzeum v Žiline sa aj tento rok koná v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva a Medzinárodného dňa cestovného ruchu.
Na svoje si prídu nadšenci histórie, výnimočných zážitkov, ale predovšetkým gurmáni. Rôzne dobové kuchyne z čias dávnych i nedávnych pohladia chuťové poháriky návštevníkov počas celého dňa. „Kulinárske umenie raného stredoveku prekvapí špecifickými, dnešnému človeku, neznámymi chuťami. Chýbať nebude ani stará kuchyňa našich prababiek, plná jednoduchých, ale lahodných jedál, ktoré pre návštevníkov pripraví samotný bača. Do diaľky budú rozvoniavať i elixíry, „lektvary“ a čokoláda zo 17. a 18. storočia.“ priblížila správkyňa hradu Strečno Katarína Repáňová. Typickú stredovekú kuchyňu, ktorej súčasťou sú najrôznejšie pudingy, kaše či placky predvedie Cech Terra de Selinan.
Okrem ochutnávania si záujemcovia môžu kúpiť originálnu kráľovskú čokoládu, ktorá na konci septembra príjemne zahreje. Rušno bude aj v Stredovekej dedine Paseka. Priestor pod hradom sa totiž zmení na jarmok ľudových výrobkov.
Zdroj: Magdaléna Lacková/Považské múzeum