Považské múzeum v Žiline v spolupráci s Muzeom Beskyd Frýdek-Místek pripravilo voňavú výstavu „Za vůní kávy“ venovanú histórii kávy, jej príprave a servírovaniu, ktorej vernisáž prebehla v utorok, 23. februára. Výstava potrvá do 27. marca.
Výstava približuje históriu kaviarenského života, dozvedáme sa, kde vznikla najstaršia kaviareň a ako vyzerala kultúra pitia kávy v druhej polovici 20. storočia.
Na výstave sa návštevníci dozvedia zaujímavé informácie o tom, kedy sa začalo s pitím kávy, kedy sa s kávou oboznámili ľudia v Európe či dokonca v našich krajinách. Vidieť môžu predmety súvisiace s prepravou kávy z krajiny jej pôvodu na ostatné kontinenty, s jej uskladnením, s prípravou a servírovaním. Medzi vystavenými predmetmi sú nielen kávové servisy, ale aj mlynčeky na kávu, dózy, pražiarničky, fotografie a dobové inštalácie.
Zaujímavými informáciami sú aj recepty na prípravu kávy alebo samotná história príchodu kávy na územie našich západných susedov. Na konci 16. storočia sa Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic a Heřman Černín z Chudenic ako prví Česi zoznámili s kávou, ktorú mali možnosť ochutnať na svojich cestách.
Autor: Michaela Koláriková/oddelenie s prácou s verejnosťou
Foto: Považské múzeum v Žiline