Osemnásť družstiev zo Slovenska, Poľska, Českej republiky, Maďarska a Rumunska sa zišlo v sobotu na Medzinárodnej súťaži vo varení a jedení bryndzových halušiek v amfiteátri Nad bôrami v Terchovej.
Štvorčlenné tímy si podľa hlavného organizátora súťaže Jozefa Miča priniesli na varenie trojkilovej porcie halušiek vlastné ingrediencie.
„Aby nehovorili, že zemiaky neboli kvalitné a bryndza bola ‚onaká‘. Tri kilá halušiek potom musia skonzumovať, čiže aj čas je dôležitý. Víťazstvo ovplyvňuje aj poriadok na pracovisku, či tam nie je poranenie s krvou – za to porota sťahuje body. Hodnotí sa konzistencia, ako sú škvarky naškvarené, aká je slaninka. Všetky body sa dajú dokopy a z toho vyjdú najlepšie halušky,“ vysvetlil Mičo.
Podľa spoluorganizátora Františka Stráňavu navarili súťažiaci rôzne halušky.
„Mali sme tu zelené halušky, modré halušky. Dobré halušky musia byť hlavne zemiakové a nesmú byť cítiť múkou. Hodnotenie ovplyvňuje aj vizualizácia, vystupovanie družstva, či sú v krojoch, či hrá pri nich hudba. A záleží aj na rozhodcoch. Máme zahraničných rozhodcov z Poľska a z Južnej Ameriky, ktorí poznajú halušky a určite ich vedia ohodnotiť,“ podotkol Stráňava.
Podľa Miča, či ide o Liptov, Oravu, Terchovú alebo ktorúkoľvek oblasť na Slovensku, všade dokážu urobiť dobré halušky, najmä, ak je dobrá bryndza. Májová bryndza je na kvalitné halušky úplne predurčená. V terchovskom amfiteátri súťažili okrem družstiev aj jednotlivci v jedení jedného metra syrovej nite, pití jedného litra žinčice a jedení jedného kilogramu bryndzových halušiek. „Časy sú tak neuveriteľné, že človek až žasne, že za takú chvíľu sa to dá zjesť alebo vypiť. Ohlásil sa minuloročný víťaz v pití žinčice, že celý rok poctivo trénoval. Máme družstvá, ktoré celý týždeň varili bryndzové halušky a rozdávali ich susedom, pretože už ich nemal kto konzumovať. Takže, ľudia si robia aj prípravu a nežijú tým len dnešný deň,“ uzavrel hlavný organizátor podujatia.
Zdroj: TASR