V pondelok, 13. apríla, sa na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine uskutočnilo medzinárodné stretnutie v rámci projektu Program celoživotného vzdelávania s názvom Leonardo da Vinci.
Tohto stretnutia sa zúčastnilo päť škôl zo štyroch rôznych krajín. Okrem Slovenska svoje práce v oblasti gastronómie prezentovali študenti zo stredných škôl z Chorvátska, Poľska a z dvoch z Českej republiky. Viac o projekte nám prezradila koordinátorka projektu, Kvetoslava Švandová.
Podľa organizátorov projekt reaguje na potrebu zachytiť nové trendy v gastronómii a podporuje kreatívnosť a učenie sa novým veciam. Hostia prichádzajúci do reštauračných zariadení vyžadujú okrem kvality jedál a obsluhy aj príjemný zážitok a pôžitok z jedla. Stále viac sa objavujú trendy na netradičnú úpravu pokrmov a ich prezentáciu, pri ktorej sa prejavuje kreativita kuchára moderným aranžovaním jedla na tanieri. Pri prezentácii jedla hrajú dôležitú úlohu farebné a tvarové kreácie, ktoré možno vytvoriť zo zeleniny. Pestrosť prezentácie jedál sa dosahuje tiež rôznymi spôsobmi prípravy zeleniny, ktorými možno dosiahnuť aj širokú škálu chutí. Veľkú úlohu zohráva aj spôsob servírovania – kreatívne vyrezávanie a aranžovanie zeleniny.
Projekt Leonardo da Vicni na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine však nie je zďaleka jediným, ktorý má dopomôcť jej študentom k celkovému profesnému rozvoju. Hovorí riaditeľka školy, Slavomíra Guráňová.
Zaujímavé je, že so Strednou odbornou škole obchodu a služieb spolupracujú aj jej bývali študenti. V rámci vyvrcholenia projektu Leonardo da Vicni v Martine svoje praktické zručnosti predviedol aj jej niekdajší študent, Jozef Dérer.