utorok - 19. marca, 2024
, Dolnokubínska samospráva musí odstrániť topole na nábreží Oravy
Foto/Zdroj: Dolný Kubín

Dolnokubínska samospráva musí odstrániť topole na nábreží Oravy

Dolnokubínska samospráva začala v pondelok 7. októbra s výrubom 11 stromov na nábreží Oravy. Dôvodom týchto prác je prestarnutie topoľov a na 80% dutá lipa, hniloba v kmeňoch, ale aj celoplošné preschnutie koruny, z ktorej hrozí odlamovanie veľkých vetiev ohrozujúcich chodcov. Zistili to odborníci po preskúmaní zdravotného stavu stromov. Radnica plánuje nahradiť vyrúbané stromy novými. Práce by mali trvať do konca pracovného týždňa.

Jarná veterná smršť usmrtila aj dva pávy

„Veterná smršť, ktorá sa ešte na jar prehnala Dolným Kubínom po sebe zanechala množstvo polámaných a padnutých stromov. Jednou z drevín, ktorá nápor prudkého vetra nevydržala, bol aj pyramidálny topoľ na nábreží Oravy. Ten pri páde poškodil páviu voliéru a usmrtil dva kohúty. Mesto sa preto krátko po víchrici začalo zaoberať stavom drevín v tejto lokalite,“ povedal Ján Prílepok, primátor mesta..

Na odporúčanie Komisie pre revitalizáciu zelene a environmentálny rozvoj pristúpilo Mesto Dolný Kubín k zadaniu úlohy na expertízny posudok, ktorý mal za úlohu zhodnotiť zdravotný stav drevín a taktiež analyzovať riziko ich stability. „Aj na základe odporúčania komisie sme podnikli kroky vedúce k tomu, aby sme diagnostikovali stromy, ktoré predstavovali najväčšie riziko. Toto sa nám podarilo urobiť veľmi šetrným spôsobom,“ vysvetlil primátor mesta.

Unikátny expertízny posudok zvukovým tomografom realizoval Ústav ekológie lesa Slovenskej akadémie vied, ktorý odhalil riziko stability kmeňa u dvoch posudzovaných stromov, avšak kvôli veľkého počtu preschnutých konárov a hnilobe navrhol odstránenie všetkých topoľov. „Táto metóda je založená na použití zvukového tomografu obsahujúceho senzory, ktoré sa priložia na kmeň stromu a meria sa rýchlosť šírenia zvukových vĺn. Výsledkom je tomogram, ktorý má určitú farebnú škálu a na základe nej sa ukáže vnútro stromov, ktoré odhalí dutiny, prípadne hnilobu alebo iné deformácie. Ďalším výstupom je diagram, ktorý ukazuje riziko stability tejto dreviny,“ ozrejmila Oľga Removčíková, botanička Oravského múzea P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne a členka Komisie revitalizácie zelene a environmentálneho rozvoja.

Stromy ohrozujú chodcov aj cyklistov

Posudok zistil, že stromy majú celoplošne preschnutú korunu, z ktorej hrozí odlamovanie veľkých vetiev a ohrozenie zdravia chodcov a cyklistov. „Ukázalo sa, že topole, ktoré sa nachádzajú v tejto lokalite predstavujú významné riziko ohrozenia či už života, zdravia alebo majetku,“ doplnila Removčíková.

Ide o 10 topoľov čiernych, ktoré majú viac ako 60 rokov a nachádzajú sa na nábreží Oravy – od Severanu po kolonádový most. Súčasťou výrubu bude aj jedna lipa, ktorá sa nachádza priamo v Parku Martina Kukučína. „Riešili sme vo vlastnej kompetencii odstránenie hlavne nebezpečných konárov topoľov, ktoré vážili viac ako 50 kilogramov. Niektoré boli zakliesnené medzi ostatnými konármi a hrozil ich pád na okoloidúcich chodcov. Zároveň sme na základe zistení z terénu požiadali príslušné orgány o povolenie na výrub stromov, ktoré sú nebezpečné,“ podotkol primátor.

Podľa Oľgy Removčíkovej bol výsledok expertízy pre všetkých prekvapením. „Ukázal, že lipa, ktorá navonok vyzerá vo veľmi dobrom zdravotnom stave má podľa výsledkov tomogramu vo svojom vnútri obrovskú dutinu a po celom obvode bola zaznamenaná hniloba. Žiaľ, aj jedna z týchto líp v parku Martina Kukučína bola odporúčaná na výrub,“ zhodnotila.

Na výrub vydali kompetentné úrady povolenie, ktoré už nadobudlo právoplatnosť. Výrub stromov na nábreží Oravy budú realizovať technické služby v spolupráci so špecializovanou firmou. Drevná hmota bude odkúpená mestskou spoločnosťou Tehos na výrobu štiepky. Od polovice októbra bude mesto realizovať aj náhradnú výsadbu. „Akonáhle je vystavené rozhodnutie o výrobe drevín, tak súčasťou je aj úloha alebo povinnosť náhradnej výsadby. V tomto období sa rieši otázka vhodnej náhradnej výsadby v tejto lokalite,“ konštatovala Removčíková.

Podľa slov primátora mesta, dala radnica spracovať dve vizualizácie v danej oblasti. „Jedna bude na nábreží Oravy, kde od obchodnej akadémie až k smerom k drevenému kolonádovému mostu bude komplexná náhrada súčasných stromov a zároveň by sme chceli vytvoriť aj jednu alej na Bysterci pri cyklotrase, ktorá by mala byť od modrého hojdacieho mosta smerom ku skateparku. Po 15. októbri by mali byť dispozícii stromy s výškou viac ako tri metre na náhradnú výsadbu,“ dodal.

Výber náhradných stromov ešte nie je konečný, definitívne stanovisko k nemu by mala dať ešte Komisia revitalizácie zelene a environmentálneho rozvoja. Na náhradnú výsadbu je vyčlenených 7 000 eur, z mestského rozpočtu bude na ňu smerovať 5 000 eur a zvyšných 2 000 sa podarilo mestu získať z projektu Žilinského samosprávneho kraja.

Zdroj: Dolný Kubín

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

MHA Martin, Martinčania v štvrťfinále nestačili na Bardejov. Pre MHA Martin je sezóna na konci

Martinčania v štvrťfinále nestačili na Bardejov. Pre MHA Martin je sezóna na konci

V sobotu, 2. marca  sa konal v poradí tretí štvorfinálový zápas 2. SHL medzi MHA …