pondelok - 6. mája, 2024
, Žilinská župa rozdelila dotácie vo výške 163 tisíc €

Žilinská župa rozdelila dotácie vo výške 163 tisíc €

Žilinský samosprávny kraj prispeje i v tomto roku na významné činnosti a podujatia vo svojich regiónoch. Finančnou dotáciou z vlastných príjmov podporil projekty zamerané na aktivity v oblasti školstva a vzdelávania, kultúrnej činnosti, športu, zdravotníctva, sociálnych služieb, charity či verejnoprospešných aktivít.

„Úspešných bolo až 279 žiadateľov a spoločne získali sumu 163 050 €,“ informoval žilinský župan Juraj Blanár. Financie z vlastných príjmov Žilinskej župy schvaľuje predseda samosprávneho kraja už od roku 2004 v rámci Všeobecne záväzného nariadenia č. 4/2004 na základe odporúčania komisií Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja. „Žiadatelia musia mať sídlo alebo trvalý pobyt na území ŽSK a súčasne na tomto území rozvíjať svoju činnosť,“ spresnil župan Juraj Blanár. Doplnil, že pre rok 2016 sú rozpočtované finančné prostriedky vo výške 195-tisíc eur, čo je výrazný viac ako dvojnásobný nárast v porovnaní s vlaňajším rokom, kedy bolo vo v rámci VZN 4/2014 alokovaných 70 tisíc €.

„Medzi úspešnými uchádzačmi z Kysúc je aj občianske združenie Kysuckej nemocnice, ktorému sme poskytli maximálnu výšku dotácie 1 300 € na zakúpenie špeciálneho zdviháka pre imobilých pacientov. Rovnako získal 1 300 € aj Folklórny súbor Drevár z Krásna nad Kysucou a 1 000 eurami sme podporili tiež Cykloklub Rudina, ktorý organizuje Majstrovstvá Slovenska v cyklotriale UCI 2016,“ priblížil predseda ŽSK.

Finančná dotácia vo výške 1 100 € výrazne pomôže i  združeniu Archeopark Liptov na dobudovanie živej pravekej osady na úpätí Nízkych Tatier. Za sumu 800 € z grantového systému Žilinskej župy zorganizuje Materské centrum Nevedko z Ružomberka vzdelávacie kurzy pre najmenších. Maximálna dotácia 1 300 € pomôže i Komunitnej nadácii Liptov pri usporiadaní jubilejného ročníka benefičného koncertu Deti deťom.

Čiastka 800 € bola vyčlenená pre Klub plaveckých športov v Žiline na organizáciu 18. ročníka Žilinského triatlonu. Športovať budú i v neďalekej obci Babkov, kde občianske združenie Budúcnosť Babkova plánuje finančný grant 1 300 € použiť na vybudovanie viacúčelového ihriska. Združenie priateľov Hričovského hradu si za rovnakú sumu zakúpi nevyhnutný materiál na obnovu hradu Hričov.

„Medzi podporené projekty z oravského regiónu patrí aj podujatie „Kraľovanský pltnícky deň“, na ktorý sme vyčlenili pre obec Kraľovany 750 €. Tento rok sa tiež uskutoční už 25. ročník Podbielanských folklórnych slávností, ktoré sme podporili i v minulom roku, a preto do obce Podbiel poputuje za týmto účelom suma 1 100 €. Ďalších 1 200 eur získal hokejový klub v Námestove, aby mohol aj naďalej vytvárať podmienky a možnosti pre deti z Oravy, ktoré sa chcú venovať ľadovému hokeju,“ uviedol ďalej J. Blanár.

Medzi podporenými uchádzačmi z Turca bola v prvom kole úspešná i žiadosť obce Turčianska Štiavnička na opravu a vymaľovanie obecnej zvonice. Dobrovoľní hasiči z martinského Záturčia si s pomocou dotácie 800 eur zorganizujú pohárovú súťaž Memoriál Milana Zajasenského. Spojiť zdravý životný štýl, kultúrne tradície a sociálnu pomoc, to je projekt Regionálnej rozvojovej agentúry Turiec s názvom „Prvomájová súťaž silákov a siláčok“, na ktorý získali finančnú pomoc zo Žilinskej župy vo výške 900 €.

„Teší ma, že sa nám každoročne darí pomáhať pri realizácii rôznorodých projektov vo všetkých piatich regiónoch nášho kraja a mnohé obce, spevácke a tanečné skupiny, občianske združenia či vydavatelia nás vnímajú ako partnerov. Aj vďaka tomuto grantovému programu tak môžeme rozvíjať v našom kraji kultúru a šport, podporiť mnoho podujatí a veľakrát i dopomôcť k zachovaní nášho dedičstva pre ďalšie generácie,“ uzavrel predseda ŽSK.

Ak žiadateľ nestihol podať žiadosť o dotáciu v riadnom termíne do 31. decembra 2015, vo výnimočných prípadoch je možné požiadať ju ešte v druhom – mimoriadnom – termíne, ktorý sa uzatvára koncom mája. Pre úspešných žiadateľov zostalo v balíku druhého kola 31 950 €.

, Žilinská župa rozdelila dotácie vo výške 163 tisíc €

Autor: Lenka Záteková/hovorkyňa ŽSK
Foto: Žilinský samosprávny kraj

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Hybaj hrabať, Hybaj (opäť) hrabať

Hybaj (opäť) hrabať

Už deviaty rok vytvára Slovenské národné múzeum v Martine spolu s OZ Premena v Turci …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *