nedeľa - 5. mája, 2024
, Poruchy spánku nie je dobré podceňovať

Poruchy spánku nie je dobré podceňovať

O spánku sa toho popísalo už veľa a mnohé literatúry sa snažia svojim čitateľom poradiť, ako lepšie spať. Nie je na tom nič zlé, a každá rada je „nad zlato“. Lenže v niektorých prípadoch sa stačí lepšie pozrieť na svoj súčasný životný štýl a hneď je nám jasné, v čom spočíva podstata celého problému.

Čo nám zhoršuje kvalitu spánku?

Na kvalitu spánku vplýva niekoľko faktorov a okrem iného sem patria aj rôzne ochorenia, ktoré nám neumožnia nerušené odpočívanie. Psychika, prípadná liečba bolestí zapríčinených vznikom konkrétneho ochorenia. Nedostatok fyzickej aktivity počas dňa, driemanie a krátke spánkové intervaly, hluk, zmena teplôt, intenzita osvetlenia a práca na dve zmeny. To sú najčastejšie príčiny, ktoré vedú ku vzniku spánkových porúch u jednotlivca.

Psychika

Psychika a jej stav úzko súvisia so spánkom. Kvalita spánku určuje dobrú psychickú pohodu človeka počas dňa, ale aj v opačnom poradí to má svoj význam. Od psychiky človeka a jeho duševného zdravia sa odvíja aj kvalita spánku. Ak sa tieto prirodzené biorytmy nejako narušia  a spánku je nedostatok, vznikajú mnohé problémy s nespavosťou, ktoré sa samozrejme musia odstrániť.

Prirodzená cesta alebo chémia

V mnohých prípadoch ľudia pri poruchách spánku siahajú po tabletkách na spanie, ktoré sú však vyrábané chemicky, čo môže niektoré orgány v tele časom poškodzovať. Hlavnou zložkou takýchto liekov je najčastejšie melatonín. V tele človeka prirodzene produkovaný hormón, ktorý reguluje spánok. Podobné účinky môže mať aj konkrétna drogéria, ktorá zaistí dokonale čisté prostredie. To na vás zapôsobí tým najlepším spôsobom a o probléme v spaní nie je už reč.

Na kvalitu spánku môže vplývať to, čo robíme niekoľko hodín pred ním. Teda bežná očista v sprchovom kúte, večera, pohyb a iné aktivity. Ak je to popíjanie, nie príliš vhodných tekutín s obsahom kofeínu, alebo fajčenie, nemôžeme sa čudovať, že nám to potom ide horšie. Telo počas spánku odpočíva a je v kľude. Pred spaním ho na takúto činnosť musíme teda aj adekvátne pripraviť. Mnohí ľudia si to uvedomujú až v zrelom veku, kedy je však už trochu neskoro.

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

aditíva do nafty, Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Každý majiteľ motorového vozidla by mal mať na pamäti, že starostlivosť o motor nie je …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *