nedeľa - 5. mája, 2024
, Festival EKOTOPFILM mieri do Martina! Na čo sa môžete tešiť?

Festival EKOTOPFILM mieri do Martina! Na čo sa môžete tešiť?

S festivalom Ekotopfilm prichádza do Martina! V Kine Moskva sa môžete tešiť 28. novembra na najlepšie dokumenty z celého sveta a zaujímavú diskusiu, kde nájdete návod, ako žiť bez odpadov.

Program festivalu otvára o 16:00 film vhodný aj pre rodiny s deťmi – ŽIVOT V OBLAKOCH. Ako na Noemovej arche plávajúcej časom, prežívajú v Tatrách kamzíky spolu s ďalšími obyvateľmi arktickej prírody už viac ako desaťtisíc rokov. V tomto vysokohorskom prostredí, ktoré je polovicu roka pokryté snehom, je človek dodnes len príležitostným hosťom.

Všetci radi jeme. Milujeme kuchárske programy v televízii, časopisy o varení a blogy o dobrom jedle. Ale ako je to možné, že takmer 50% nášho jedla končí ako odpad? Pozývame vás na zaujímavý dokument DOJEDZ TO: PRÍBEH O PLYTVANÍ JEDLOM, kde sa filmári a gurmáni Jen a Grant sa ponoria do sveta odpadkov z farmy, obchodov, až po ten ich z vlastnej chladničky.

Festival prináša zaujímavý program aj “mimo plátna”. Pozývame vás na pútavú diskusiu o 18:00 s názvom “Zodpovedný životný štýl – Ako žiť bez odpadov?”

, Festival EKOTOPFILM mieri do Martina! Na čo sa môžete tešiť?

Žiť udržateľne znamená žiť zodpovedne v každom aspekte. Náš každodenný život má dopad na svet okolo nás. Míňajú sa nám zásoby zdrojov primárnych surovín, klimatické zmeny nás priamo zasahujú, potrebujeme sa začať správať inak – zodpovedne. Voči svojmu okoliu, voči okoliu iných a voči nám samým. Ako svoje životné prostredie chrániť a ako ho čo najmenej negatívne ovplyvňovať pri každodenných činnostiach? Je možné žiť v meste, mať dom, auto, prácu, cestovať, pekne sa obliekať a pritom sa šetrne správať k životnému prostrediu? Prečo tvoríme odpady? Je možné žiť bez odpadov?

O osobné skúsenosti sa podelí Ivana Maleš, autorka niekoľkých koncepcií pre reformu odpadového hospodárstva na komunálnej úrovni, spoluzakladateľka Inštitútu cirkulárnej ekonomiky, kde momentálne pôsobí. V súkromí sa snaží o zero waste spôsob života – tvorí iba 4% zmesového komunálneho odpadu. O tejto téme aktívne bloguje na svojom blogu Nezmar. V Martine prezradí ako sa dá niečo také dosiahnuť v slovenských podmienkach.

Po diskusii opäť pokračujeme filmovým programom. O 19:00 vás pozývame na dokument SPOMAĽOVANIE RÝCHLEJ MÓDY, kde nám Alex James prezradí, prečo treba dnešnú módu spomaliť. Taktiež vás pozývame pozrieť sa na to, aká bude BUDÚCNOSŤ NAŠICH MIEST a festival uzavrieme dychberúcim filmom GANGA: SVÄTÁ (ZNE)SVÄTENÁ RIEKA, príbehom rieky, ktorú uctieva miliarda ľudí. 500 miliónov ľudí je na nej závislých.  Milý Martin, veríme, že ste si z nášho programu vybrali. Vstup je ZADARMO! Tešíme sa na vás 🙂

Na festival Ekotopfilm sa v rámci Žilinského kraja  môžete tešiť aj v Dolnom Kubíne, 30. novembra v Mestskom kultúrnom stredisku.

Ekotopfilm, Medzinárodný festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji

, Festival EKOTOPFILM mieri do Martina! Na čo sa môžete tešiť?

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

envirocentrum, Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Pri príležitosti Dňa Zeme mesto Martin 22.4.2024 slávnostne otvorilo moderné veľkokapacitné Envirocentrum v SIM-e. Ministerstvo …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *