sobota - 4. mája, 2024
, Monika Boričová: Dôležité je vychovávať zodpovedné deti, ktoré vedia niesť problémy

Monika Boričová: Dôležité je vychovávať zodpovedné deti, ktoré vedia niesť problémy

V Turčianskej knižnici sa uskutočnilo vďaka spolupráci so Súkromným centrom špeciálno-pedagogického poradenstva v Martine a Inštitútu rodinnej terapie a terapie vzťahovej väzby  stretnutie so špeciálnou pedagogičkou, terapeutkou a lektorkou Monikou Boričovou.

Aj dobrý úmysel, môže vyvolať negatívnu reakciu

V rámci prednášky na tému Výchova bez porazených podľa Gordona, špeciálna pedagogička, Monika Boričová oboznámila rodičov s P.E.T kurzami (Parent Effectiveness Training) a výchovou detí pomocou filiálnej terapie. Kurzy pomáhajú rodičom budovať a udržiavať dobré vzťahy s deťmi. Výchova detí v domácnostiach  nie je taká jednoduchá, ako sa na prvý pohľad zdá, niekedy sa oplatí nechať si pri výchove poradiť od špeciálnych pedagógov, psychológov, či zájsť s dieťaťom do poradenských centier, ktoré disponujú rôznymi alternatívnymi metódami výchovy  pomáhajúce rozvíjať  vzájomnú komunikáciu medzi rodičom a dieťaťom.

Každý rodič chce pre svoje dieťa to najlepšie a myslí si, že jeho výchovná metóda je najlepšia možnosť zo všetkých výchovných praktík. Rodičia si  neskôr uvedomia, čo nesprávne zvolenou metódou spôsobili, pretože aj ten najlepší úmysel, môže v konečnom dôsledku vyvolať negatívnu reakciu dieťaťa. Zlá metóda vo výchove v konečnom dôsledku neexistuje.

Dôležité je naučiť sa dieťa počúvať a porozumieť mu. Napríklad pri spoločnom učení s deťmi a pri písaní domácich úloh nie sú dôležité len správne použité slová, s ktorými sa dieťaťu prihovárame, ale napríklad tón hlasu, s akým vysvetľujeme problematiku. Dieťa si zapamätá situáciu, pocity a atmosféru, akú rodič na neho vyvíja a tak je pre neho jednoduchšie pochopiť učivo.

Stali sa jedným z najúspešnejších programov

P.E.T. kurzy napomáhajú vybudovať si dlhodobo uspokojivé vzťahy s deťmi, predchádzajú konfliktom a ponúkajú ich účinné riešenie, Hlavným východiskom kurzu je kniha s názvom VÝCHOVA BEZ PORAŽENÝCH od Thomasa Gordona, ktorý je aj samotným autorom medzinárodného projektu. Americký psychológ už od roku 1963, tieto kurzy pre rodičov pripravil a v súčasnosti prebiehajú v 43 krajinách. Za viac ako polstoročie svojej existencie sa stali jedným z najúspešnejších programov rozvíjania komunikačných zručností.

Pracoval dlhé roky s deťmi a uvedomoval si dve skutočnosti: na jednej strane videl, že dospelí svojím správaním často nevedome ubližujú svojim deťom. Zároveň vedel, že zvládanie emócií detí je mimoriadne náročné, a ak človek nemá patričnú prípravu, tak je to takmer nemožné. Kurzy sú založené na myšlienke, že výchova sa zaobíde bez trestov a môže viesť k napĺňaniu potrieb detí aj rodičov takým spôsobom, aby sa nikto necítil byť porazený vo vzťahoch s najbližšími. Monika Boričová je jedna z piatich lektoriek na Slovenku. „Na svete je už 50 tisíc školiteľov a ja som rada, že sme s tým začali aj na Slovensku. pretože si myslím, že toto vzdelávanie je veľmi potrebné v našom štáte.“

, Monika Boričová: Dôležité je vychovávať zodpovedné deti, ktoré vedia niesť problémy

Ďalšou metódou, ktorá podporuje vzťah medzi rodičom a dieťaťom je filiálna terapia.  O filiálnu terapiu sa ešte v 60-tych rokoch 20. storočia významne zaslúžili Bernard a Louise Guerneyocvi. Na Slovensku sa o jej rozšírenie a vzdelávanie terapeutov pričinila najmä Zuzana Dubeková-Tatárová, ktorá tento prístup študovala v USA pod Landrethovým vedením. „Filiálnou terapiou sa rodič učí ako byť s dieťaťom, ako mu zadať hranicu a ako má s ním nájsť inú – tú správnu cestu na riešenie problému,“ vysvetľuje Boričová.

Jej cieľom je vylepšiť vzťah medzi rodičom a dieťaťom, vytvoriť pre dieťa akceptujúce prostredie, v ktorom môže naplno vyjadriť svoje pocity a myšlienky, a zvýšiť schopnosť rodiny navzájom komunikovať. Terapeutka hovorí, že v komunikácií a vo výchoveje dôležitá empatia, súcit a taktiež  úprimnosť.

Najčastejšie problémy s výchovou detí sú práve v tom, že každý z dvojice rodičov má iný pohľad na vec a je najmä vecou komunikácie, ako problém vyriešime. Terapeutka radí, že je dôležité najmä rozpoznanie problému a určenie komu problém patrí. „Problémy by sme mali riešiť „férovo“ , ale často krát sme féroví tak ako chceme my. Riešiť problémy férovo znamená vypočuť si druhú stranu a nájsť spoločné riešenie.“

 

Daniela Hujčáková

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

aditíva do nafty, Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Každý majiteľ motorového vozidla by mal mať na pamäti, že starostlivosť o motor nie je …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *