Veľká noc, najvýznamnejší kresťanský sviatok, ktorý si pripomíname v tomto období je spätý s mnohými tradíciami. Ako sa oslavovala Velká noc v minulosti, a ktoré zo zvykov pretrvali až do súčasnosti?
Čo symbolizuje oblievačka, šibačka a čo by nemalo na našich stoloch chýbať? Viac prezradila etnologička Elena Bercíková zo Slovenského národnému múzea v Martina. Príprava na Veľkonočné sviatky nebola podľa nej nijak jednoduchá. Gazdinky dostali poriadne zabrať, či už v kuchyni alebo pri zdobení kraslíc. Páni si zase museli zaobstarať vlastný korbáč, ktorý musel byť každý rok upletený z čerstvého prútia, najčastejšie z vŕby.
Janica Lacová, lektorka zdravej výživy a ambasádorka Nadácie Jamieho Olivera pripomína, že počas Veľkonočných sviatkov nemusíme jesť a variť len nezdravé, ťažké jedlá, naopak, často používané suroviny ako sú majonéza, biela múka či cukor sa dajú nahradiť zdravšími alternatívami. Ale čo v prípade, ak to s jedlom preženieme? Čo pomáha?
S našim mikrofónom sme vyrazili aj do ulíc. Ako prežívame Veľkú noc v súčasnosti a v čom spočívajú naše prípravy na tieto sviatky? Vypočujte si reportáž, ktorú pripravila Ivana Potočárová.
Napriek tomu, že som žena mám šibačku rada, lebo vždy sa zídu taký ľudia, ktorý sa bežne nenavštevujú. Darmo niektorý chlapy prídu len na šibačku :-))