sobota - 27. apríla, 2024
, ŽSK a BBSK chcú obstarať služby vo verejnej doprave cez súťaže, nie cez dodatky
Ilustračné foto

ŽSK a BBSK chcú obstarať služby vo verejnej doprave cez súťaže, nie cez dodatky

Obstarávanie služieb v prímestskej autobusovej doprave nevedie cez dodatky a predĺženia platných zmlúv, ale cez riadne súťaže. Na spoločnom rokovaní na pôde Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v Žiline sa na tom zhodli predsedníčka ŽSK Erika Jurinová a predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter.

Zástupcovia oboch krajov sa zhodli na právnom stanovisku, že predlžovanie platnosti zmlúv s dopravcami prostredníctvom dodatkov je v príkrom rozpore so zákonom. „ŽSK si uvedomuje, že jedinou cestou je riadna súťaž, ktorej výsledok musí byť čo najhospodárnejší a v súlade so zákonom. Už od nástupu nového vedenia pracuje expertná skupina, zložená z právnikov a odborníkov na dopravu a verejné obstarávanie. Pripravuje podmienky pre veľký tender na poskytovanie služieb prímestskej autobusovej dopravy vo verejnom záujme,“ povedala Jurinová.

BBSK sa podľa Luntera nachádza v časovej tiesni, pretože platnosť zmlúv s dopravcami sa končí 31. decembra 2018 a nezostáva mu dostatok času na vykonanie verejného obstarávania, na základe ktorého mohol uzatvoriť štandardné nové zmluvy s platnosťou na desať rokov. „Pre BBSK je teraz jedinou legálnou možnosťou využiť núdzové opatrenia podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) 1370/2007. To znamená zabezpečiť dopravu prostredníctvom krátkodobých zmlúv s maximálnou platnosťou na dva roky a okamžite začať pripravovať transparentné verejné obstarávanie,“ uviedol Lunter.

BBSK podľa Luntera v súčasnosti priebežne rokuje so všetkými záujemcami, ktorí prejavili záujem poskytovať dopravu v kraji od 1. januára 2019. Platnosť zmlúv, ktoré má v súčasnosti s dopravcami uzatvorené ŽSK, sa končí 30. novembra 2019. „V prípade, že nestihneme do konca platnosti súčasnej zmluvy s dopravcami ukončiť verejné obstarávanie, nechceme predlžovať zmluvu o ďalších päť rokov. Jediným riešením je uzatvorenie krátkodobých zmlúv na preklenovacie obdobie, kým bude možné uzatvoriť transparentné verejné obstarávanie,“ dodala predsedníčka ŽSK.

Zdroj: TASR

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …