nedeľa - 5. mája, 2024
, TKS v Martine ponúkne výstavu Čarovný detail

TKS v Martine ponúkne výstavu Čarovný detail

Turčianske kultúrne stredisko v Marine a Senior klub Martin pripravili zaujímavú výstavu. Svoje diela exlibris a grafiku bude prezentovať Víťazoslav Chrenko, člen Združenia výtvarných umelcov moravsko-slovenského pomedzia v Uherskom Brode.

Autor výstavy je slovenský zberateľ, grafik a publicista, ktorý žije a tvorí v Hlohovci. Svoje prvé informácie o exlibrise získal v ateliéri svojho otca, významného grafika Viktora Chrenka (1921 – 2010). Jeho tvorba je zameraná na úžitkovú grafiku, osobitne na knižnú značku. V súčasnosti je autorom 120 originálnych knižných značiek. Autor diel vytvára svoje exlibrisy a grafiky technikou linoleorytu (X3), drevorytu (X2) a kombinovanými technikami. Je aktívnym členom Spolku sběratelů a přátel exlibris v Prahe a členom Združenia výtvarných umelcov moravsko-slovenského pomedzia v Uherskom Brode (Česká republika). Často obsadzuje medzinárodné súťaže v tvorbe exlibris. Jeho knižné značky sú reprodukované v katalógoch z výstav, súťaží a v špecializovaných časopisoch.

Víťazoslav Chrenko je členom kolektívu, ktorý pripravuje medzinárodnú výtvarnú súťaž v tvorbe knižnej značky pre deti od 6 do 15 rokov. Vedie medzinárodnú tvorivú dielňu v Hlohovci a odovzdáva svoje skúsenosti mladým. Tvorí jemné štruktúry so zmyslom pre detail a veľmi jemné linky dosahuje autor presným rezaním špeciálnymi nožmi. Vytvára knižné značky, ktoré odrážajú profesijné zameranie, záľuby, túžby a obľúbené témy i scenérie každého majiteľa exlibrisu.

EX LIBRIS patrí medzi úžitkovú grafiku a nie je vo výstavných sieňach vidieť často. Je to spravidla malý lístok s obrázkom a menom, ktorý pôvodne plnil funkciu označovania vlastníctva knihy.

Verejnosti bude výstava sprístupnená od 16. januára do 15. februára 2019 v klubových priestoroch Turčianskeho kultúrneho strediska v Martine. Vernisáž výstavy sa uskutoční 15. januára 2019 o 16.00 h.

, TKS v Martine ponúkne výstavu Čarovný detail

Zdroj: TKS Martin

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

envirocentrum, Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Pri príležitosti Dňa Zeme mesto Martin 22.4.2024 slávnostne otvorilo moderné veľkokapacitné Envirocentrum v SIM-e. Ministerstvo …