utorok - 7. mája, 2024
, Martin: Problémom zimnej údržby je parkovanie áut na cestách a chodníkoch

Martin: Problémom zimnej údržby je parkovanie áut na cestách a chodníkoch

Podstatnou súčasťou zimných mesiacov je rozhodne bohatá snehová nádielka, ktorá však často komplikuje život v meste. O to, aby mrazy a sneh ovplyvnili bežný život Martinčanov čo najmenej, sa aj v roku 2019 stará spoločnosť Brantner Fatra  na základe Operačného plánu zimnej údržby mestských komunikácií na zimné obdobie 2018/2019.

Zimná údržba v meste Martin je vyhlasovaná v závislosti od poveternostných podmienok a predpovede počasia spravidla v novembri a trvá približne do marca. Výrazne teplý november však v roku 2018 prispel k tomu, že v Martine odštartovala až v decembri. Prednostne sú udržiavané cesty 1. kategórie, a to autobusové trasy MHD, chodníky, schody a križovatky; následne cesty 2. kategórie slúžiace na zásobovanie a poskytovanie služieb či komunikácie v kopcovitom teréne; ďalej cesty 3. kategórie, medzi ktoré sú zaradené predovšetkým cesty na sídliskách a pri štvrtiach rodinných domov a 4. kategórie, kam patria ostatné komunikácie. V prípade trvalého sneženia sa údržba komunikácií 2. a vyšších kategórií začne až po úplnom zabezpečení zjazdnosti ciest 1. kategórie.

V prípade pripomienok a požiadaviek na zimnú údržbu sa občania môžu obrátiť na vedúceho zimnej údržby telefonicky na tel. čísle 043/4211333 alebo e-mailom na fatra@brantner.com. Jedným z najväčších problémov spojeným s výkonom zimnej údržby je parkovanie áut na miestnych komunikáciách a na chodníkoch pred rodinnými domami počas zimného obdobia. „Upozorňujeme obyvateľov mesta, aby počas údržby neparkovali autá na miestnych komunikáciách a pred domami na komunikáciách, na ktorých prebieha zimná údržba, ale využívali vyhradené parkovacie plochy. Parkovanie na cestách  pred rodinnými domami totiž komplikuje prejazd odhŕňacích vozidiel aj samotný výkon zimnej údržby. V takomto prípade hrozí nielen škoda na majetku, ale aj zranenia chodcov,“ vysvetlila hovorkyňa mesta Martin, Zuzana Kalmanová.

Zdroj a foto: mesto Martin

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Hybaj hrabať, Hybaj (opäť) hrabať

Hybaj (opäť) hrabať

Už deviaty rok vytvára Slovenské národné múzeum v Martine spolu s OZ Premena v Turci …