streda - 8. mája, 2024
, Aj naďalej platí mimoriadna situácia v niekoľkých okresoch ŽSK
Ilustračné foto

Aj naďalej platí mimoriadna situácia v niekoľkých okresoch ŽSK

Mimoriadna situácia v súvislosti so snehovou kalamitou v Žilinskom kraji platí aj v piatok  18. januára 2019 vo všetkých obciach okresov Námestovo, Čadca a Kysucké Nové Mesto. 

Hasiči a vojaci sú v pohotovosti aj naďalej

V okrese Liptovský Mikuláš je mimoriadna situácia v deviatich obciach, v okrese Dolný Kubín vo siedmich, v okrese Tvrdošín v šiestich, v okrese Žilina v piatich a v okresoch Ružomberok a Martin v troch obciach, doplnil vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý. Na Orave a Kysuciach zasahovalo vo štvrtok približne 200 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. „Hasiči prvýkrát v histórii použili vrtuľník na odstraňovanie snehu na vrcholkoch stromov v okolí obce Novoť. Pomocou tlakovej sily sa podarilo zhodiť veľké množstvo snehu zo stromov a elektrických vedení, vďaka čomu nedošlo k ich zrúteniu. Hasiči budú naďalej poskytovať pomoc v podobe odstraňovania veľkých nánosov snehu zo striech a z okolia rodinných domov a poskytovať obyvateľom zasiahnutých obcí podporu,“ uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Pri odstraňovaní následkov snehovej kalamity na hornej Orave pomáhajú od utorka (15. 1.) vojaci zo Žiliny a Martina. Na miesto prišiel v utorok aj minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS), aby preveril, akú ďalšiu pomoc môžu miestnym obyvateľom ozbrojené sily poskytnúť. Profesionálni vojaci sú pripravení zasiahnuť aj v ďalších obciach a mestách v prípade, že si to situácia vyžiada.

Zvýšená lavínová hrozba prevláda v Západných i Vysokých Tatrách

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aktuálne prevláda vo vyšších polohách Vysokých a Západných Tatier. V ostatných pohoriach je mierna lavínová hrozba, druhý stupeň. Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v piatok informoval, že situácia sa vplyvom priaznivých teplôt a štvrtkového (17.1.) mierneho oteplenia všeobecne zlepšila, i keď určité lavínové riziko pretrváva naďalej. „Hlavným problémom je previaty sneh z posledného sneženia, ktorý je uložený najmä na záveterných svahoch východných, juhovýchodných a južných expozícií, kde vytvoril doskový sneh, snehové vankúše a preveje,“ ozrejmil.

Uvoľnenie doskových lavín je možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj menšie a stredné spontánne lavíny na strmých svahoch. Na horách sa v piatok začína opäť ochladzovať. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus desať do mínus jedného stupňa Celzia. V najvyšších polohách Vysokých Tatier bolo mínus 14 až mínus deväť stupňov. „Za posledných 24 hodín pripadlo do troch centimetrov nového snehu. Celková výška snehu dosahuje nadpriemerné hodnoty. V stredných polohách je do 180 centimetrov, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 150 až 250 centimetrov. Viac snehu na danú nadmorskú výšku je v severozápadných pohoriach, to znamená v Malej Fatre a Západných Tatrách, najmenej vo východnej časti Nízkych Tatier,“ uzavrel Kyzek.

Zdroj: TASR

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Dotyky a spojenia, Festival Dotyky a spojenia predstavuje svojich patrónov a výberový program

Festival Dotyky a spojenia predstavuje svojich patrónov a výberový program

Festival Dotyky a spojenia je najväčšia prehliadka najnovšej tvorby profesionálnych zriaďovaných aj nezriaďovaných divadiel, ktoré …