pondelok - 6. mája, 2024
, V Martine, Vrútkach či Žiline opäť došlo k zhoršeniu ovzdušia
Ilustračné foto: pixabay.com

V Martine, Vrútkach či Žiline opäť došlo k zhoršeniu ovzdušia

V Martine a vo Vrútkach je zhoršená kvalita ovzdušia. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webstránke.

V sobotu (19.1.) boli na niektorých staniciach priemerné denné hodnoty PM10 nad 50 µg/m3. Táto hodnota podľa SHMÚ nesmie byť prekročená na jednotlivej stanici viac ako 35-krát v kalendárnom roku. Kvôli prekročenej dennej hodnote PM10, vydal Slovenský hydrometeorologický ústav pre lokality Martin a Vrútky upozornenie pred smogovou situáciou, ktorá platí od nedele 02.00 h do odvolania. Príčiny smogovej situácie sú vysoké emisie z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, nepriaznivé rozptylové podmienky vďaka polohe v horskej doline. V súvislosti so smogovými situáciami meteorológovia odporúčajú obmedziť pobyt aj fyzické aktivity vonku a skrátiť vetranie obytných miestností.

Pod pojmom PM10 rozumieme frakciu suspendovaných častíc v pevnom alebo kvapalnom skupenstve s aerodynamickým priemerom 10 μm, ktoré môžu mať akútne i chronické účinky na zdravie. K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo – cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy.

Zdroj: SHMÚ, turčania.sk

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Hybaj hrabať, Hybaj (opäť) hrabať

Hybaj (opäť) hrabať

Už deviaty rok vytvára Slovenské národné múzeum v Martine spolu s OZ Premena v Turci …