sobota - 27. apríla, 2024
, Atmosféru fašiangov priblíži podujatie v Múzeu slovenskej dediny

Atmosféru fašiangov priblíži podujatie v Múzeu slovenskej dediny

Prvé tohtoročné podujatie Už sa fašiang kráti sa uskutoční v nedeľu 24. februára 2019 v najväčšom múzeu v prírode na Slovensku. V programe od 10.00 do 16.00 hod. si záujemcovia zaspievajú a zatancujú spolu s rôznymi maškarami vo fašiangovom sprievode o 10.30, 12.30 a 14.30 hod.

V ňom nebudú chýbať napríklad chlap v koši, turoň, prespanka, baba naopak či jazdec na koni. O význame týchto tradičných masiek sa návštevníci dozvedia viac pri komentovanej prehliadke. V sprievode sa predstavia fašiangovníci z folklórnej skupiny Limbora z Prečína pri Považskej Bystrici v programe Chodzenie po kláce. Za sprievodu plačiek pochovajú basu, ktorá bude odpočívať až do Vzkriesenia na Veľkú noc. Počas podujatia nebudú chýbať ukážky ľudovoumeleckej výroby spojené s predajom. O tradičné špeciality bude obohatená aj ponuka krčmy z Oravskej Polhory.

Prísť do Múzea slovenskej dediny sa skutočne oplatí. Okrem skvelej atmosféry poteší každého päťdesiateho návštevníka voľná vstupenka na rok 2019, ktorá platí do všetkých expozícií Slovenského národného múzea v Martine. Podujatie podporilo OZ Jahodnícke háje.

Zdroj: SNM

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …