sobota - 27. apríla, 2024
, Čo vás čaká v rámci týždňa slovenských knižníc v SNK? Oplatí sa prísť

Čo vás čaká v rámci týždňa slovenských knižníc v SNK? Oplatí sa prísť

Na návštevníkov SNK čaká odpustenie poplatkov, stretnutie so scenáristkou filmu Jánošík i nahliadnutie do vzácnych historických lekárskych kníh zo 16. storočia. Nahliadnite do tajov reštaurovania a digitalizovania písomného dedičstva, prelistujte s nami stredoveké  lekárske knihy, ale hlavne – usmejte sa a nebojte sa! SNK totiž navštívi aj Eva Borušovičová, scenáristka filmu Jánošík – pravdivá história (2009).

Slovenská národná knižnica (SNK) ponúka v rámci Týždňa slovenských knižníc (4. – 9. marca 2019) bohatý program pre všetky vekové kategórie. Okrem toho, svojim používateľom už tradične ponúka bezplatné medzinárodné medziknižničné výpožičné služby, odpúšťa im sankčné poplatky za oneskorenie predĺženia výpožičnej lehoty a za prekročenie výpožičnej lehoty. Novým používateľom počas týždňa ponúka bezplatnú registráciu.

Usmievaj sa a neboj sa! – je názov prvej tohtoročnej Kultúry na kopci – tentokrát sa na život pozrieme tak trocha motivačne. Zima trvá už pridlho a treba sa, s príchodom jari, vyburcovať k výkonom. Skúsime to vo štvrtok, 7. marca 2019 popoludní, spolu so spisovateľkami a režisérkami Evou Borušovičovou a Barborou Kardošovou. Spisovateľka, scenáristka a režisérka Eva Borušovičová je autorkou niekoľkých filmov a nositeľkou ocenení napríklad z medzinárodného festivalu v Chicagu. Napísala knihu Urobíme všetko, čo sa dá. Je autorkou divadelnej hry 69 vecí lepších než sex, ktorú v roku 2013 hralo bratislavské Štúdio L+S. Jej knižnou novinkou je Do plaviek. Barbora Kardošová, spisovateľka a režisérka, knižne debutovala v roku 2009 románom Šialene milovaná. Okrem toho je autorkou románov: Anjeli nespia, Sladko v ústach, Vydať sa a zomrieť a Medium love. Napísala tiež televízne filmy Amálka, ja sa zbláznim a Čarovala ryba.

Každý rok dávame našim návštevníkom možnosť aj nahliadnuť do vzácnych historických fondov, ktoré v SNK uchovávame. Tentokrát sme sa zamerali na medicínu. „Prednáška Dejiny písané skalpelom predstaví vo štvrtok, 7. marca 2019 dopoludnia, vývoj v jednotlivých historických obdobiach prostredníctvom našich vzácnych tlačí, kníh a autorov, uviedla Jana Cabadajová zo Slovenskej národnej knižnice, ktorá si prezentáciu pripravila.

Veľkej obľube sa medzi odbornou i laickou verejnosťou teší Deň otvorených dverí v Konzervačnom a digitalizačnom centre SNK vo Vrútkach. Tento rok bude otvorené 5. marca a ponúkne komentované prehliadky všetkých svojich pracovísk. Návštevníci uvidia, ako sa bežne ošetrujú a chránia knihy, k dispozícii sú aj ukážky, ako sa odborne reštaurujú vzácne dokumenty. Samotný proces digitalizácie, skenovanie a následné spracovanie a úprava digitalizovaných objektov objasnia, ako sa kniha „dostane“ do tabletu, či mobilu.

Stály záujem medzi deťmi i dospelými je o odborné inštruktáže, napr. ako pracovať s Katalógom digitálnej knižnice SNK, aj o odborne komentované exkurzie po sídelnej budove SNK teda „hore na kopci“.

Literárne múzeum SNK si pre svojich návštevníkov pripravilo bezplatné komentované prehliadky výstavy Nežný grafik – Igor Rumanský a stálej expozície Dejín slovenskej literatúry.

Zdroj: Katarína Štefanides Mažáriová, hovorkyňa SNK

, Čo vás čaká v rámci týždňa slovenských knižníc v SNK? Oplatí sa prísť

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …