utorok - 7. mája, 2024
, Na Orave sa stretnú detskí folkloristi
Foto: FB/Oravské kultúrne stredisko

Na Orave sa stretnú detskí folkloristi

Detskí folkloristi sa vo štvrtok 14. marca po dvoch rokoch opäť predstavia na regionálnej postupovej súťaži Oravské krpčeky v Kultúrnom dome v Nižnej. Ukázať talent príde viac ako 470 účinkujúcich z pätnástich detských folklórnych kolektívov z Oravy.

„Regionálna súťažná prehliadka Oravské krpčeky sa teší veľkej obľube, o čom svedčí aj narastajúca účasť prihlásených kolektívov. Súťaž sa koná každé dva roky, má tri kolá – regionálne, krajské a celoštátne,“ povedala Miroslava Polohová Ivanová z Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne.

Súťažné čísla bude hodnotiť odborná porota v zložení Alžbeta Selecká, Simona Ondreáš Dikaszová a Miloš Bobáň. Na krajskú súťažnú prehliadku Kubínske krpčeky, ktorá bude 28. apríla v Dolnom Kubíne, postúpi jeden kolektív s priamym postupom a maximálne dva kolektívy získajú návrh na postup do tohto kola. „Práve vo vyššom kole súťaže sa deti z Oravy stretnú s ďalšími detskými folkloristami z horného Považia, Kysúc, Turca a Liptova,“ doplnila Polohová Ivanová.

Vyhlasovateľom súťaže je Národné osvetové centrum v Bratislave. Hlavným organizátorom sú OKS v Dolnom Kubíne s obcou Nižná. Cieľom súťaže je podporovať rozvoj detských folklórnych súborov a zvyšovať ich umeleckú úroveň. Program súťaže je určený pre širokú verejnosť. Vstup na podujatie je voľný.

Zdroj: TASR

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Hybaj hrabať, Hybaj (opäť) hrabať

Hybaj (opäť) hrabať

Už deviaty rok vytvára Slovenské národné múzeum v Martine spolu s OZ Premena v Turci …