utorok - 7. mája, 2024
, Dobrovoľníci upratovali Martin. Koľko odpadu vyzbierali?
Foto: Archív/Upracme /si/Martin

Dobrovoľníci upratovali Martin. Koľko odpadu vyzbierali?

V sobotu 27. apríla sa v Martine uskutočnilo podujatie Upracme (si) Martin. Podujatie organizovali Maroš Štuber a Veronika Ladňáková v zastúpení za Upracme Slovensko. Dobrovoľníci vyzbierali viac ako 110 vriec komunálneho odpadu a plastov, 5 vriec skla a vyčistili 10 skládok.

Dobrovoľníci sa stretli pri zimnom štadióne, pôvodný plán bol rozdeliť sa na 2 skupinky, nakoniec šli všetci ako jeden celok. Prešli oba brehy rieky Turiec, jeden breh mal dĺžku cca 500 m.

„Odpadu na tak krátkom úseku bolo mimoriadne veľa, bol hlavne pod a za horúcovodmi. Odpad za horucovodmi nanosili pravdepodobne ľudia bez domova. Našli sme 1 veľkú pneumatiku z kamiónu a 2 menšie, zadné sedadla z automobilu, obrazovku a plastové kryty z TV,PC monitor, 2 kosačky na trávu, prilbu na bicykel, detskú gitaru, časť gauču, koberce, oblečenie, rôzne elektrospotrebiče, polystyrén, plast a niekoľko kôp skla a iné,“ informoval Maroš Štuber.

„Všetok odpad spoza horúcovodov už nebolo v našich silách odstrániť. Na odstránenie sú potrebný  chlapi, lebo všetok odpad treba preniesť ponad alebo popod horucovod, ktorý je asi 1,5m vysoký. Budeme žiadať mesto o odstránenie skládky, asi 1 veľkokapacitný kontajner,“ doplnil Štuber.

Pri skládke žili bezdomovci kde mali na krátkych šnúrkach uviazaných dvoch psíkov. Dievčatá, ktoré zbierali odpad kontaktovali útulok. Z útulku sa prídu na psíkov pozrieť. Dobrovoľníci prešli sme asi  1/3 naplánovanej trasy. Na toto miesto sa chcú ešte vrátiť a dokončíť trasu popri Turci.

Zdroj: Maroš Štuber

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Dotyky a spojenia, Festival Dotyky a spojenia predstavuje svojich patrónov a výberový program

Festival Dotyky a spojenia predstavuje svojich patrónov a výberový program

Festival Dotyky a spojenia je najväčšia prehliadka najnovšej tvorby profesionálnych zriaďovaných aj nezriaďovaných divadiel, ktoré …