streda - 8. mája, 2024
, Združenie turčianskych muzikantov pripravuje projekt venovaný Arnoldovi Flöglovi

Združenie turčianskych muzikantov pripravuje projekt venovaný Arnoldovi Flöglovi

Pri príležitosti 100. výročia prvej ČSR sa rozhodlo Združenie turčianskych muzikantov v spolupráci so Štúdiom Pivnica pripraviť projekt, ktorého cieľom je upriamiť pozornosť na výrazné odkazy českej kultúry v spojitosti s mestom Martin. Informovala o tom Eva Palovčíková Záthurecká, predsedníčka Združenia turčianskych muzikantov. 

Dnes už je veľmi málo ľudí, ktorí mohli vidieť a počuť spevácky kumšt tohto veľkého speváka. Širokospektrálna umelecká osobnosť Arnolda Flögla sa stala neoddeliteľnou súčasťou našej opernej i filmovej histórie, histórie vtedajšieho Turčianskeho svätého Martina, Slovenského spevokolu a Národného domu ako podstatnej kultúrnej inštitúcie Slovákov. V rámci projektu Odkazy sa dňa 30. mája 2019 o 18.00 hod. v Turčianskej galérii v Martine uskutoční koncert, ktorý bude venovaný tomuto významnému opernému spevákovi.  Počas koncertu sa predstaví sopranistka Ivana Pavlů, tenorista Vladimír Šlepec a barytonista Vladimír Jindra za sprievodu klaviristky Marty Vaškovej, ktorá je i garantom projektu. Poslucháči si budú môcť vypočuť diela Jozefa Haydna, Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů, Petra Iľjiča Čajkovského a iných.

Hlavným organizátorom projektu je Združenie turčianskych muzikantov a spoluorganizátorom je Štúdio Pivnica. Projekt je realizovaný v spolupráci so Slovenským národným múzeom v Martine -Múzeom kultúry Čechov na Slovensku, Turčianskou galériou v Martine a finančne ho podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Zdroj: Eva Palovčíková Záthurecká

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Dotyky a spojenia, Festival Dotyky a spojenia predstavuje svojich patrónov a výberový program

Festival Dotyky a spojenia predstavuje svojich patrónov a výberový program

Festival Dotyky a spojenia je najväčšia prehliadka najnovšej tvorby profesionálnych zriaďovaných aj nezriaďovaných divadiel, ktoré …