utorok - 7. mája, 2024
, Musíte mať eKasu, ak si zakladáte živnosť alebo s.r.o.?
foto: Shutterstock

Musíte mať eKasu, ak si zakladáte živnosť alebo s.r.o.?

Myslíte si, že vám k založeniu novej spoločnosti stačí len dobrý nápad a financie? Určite nie! Okrem prvotnej myšlienky, ktorou chcete na obrovskom trhu aj zaujať, by ste mali mať určité vedomosti o tom, ako sa pri zakladaní spoločnosti s ručením obmedzeným alebo živnosťou postupuje. S nami ale nemusíte byť vyštudovaným právnikom, ani listovať množstvom stránok, všetko nájdete na jednom mieste – v tomto článku.

Živnosť alebo s.r.o.?

Možno si myslíte, že ako živnostník to máte oveľa jednoduchšie. Pokiaľ sa to týka zakladania a rušenia spoločnosti, tak možno áno. Avšak, realita a fungovanie vašej novej spoločnosti založenej formou živnosti, môže byť už komplikovanejšia.

Odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne si hradíte sami, rovnako je to aj v prípade daňového priznania. To však nie je všetko. Veľkým rizikom a nevýhodu živnosti je aj to, že tu ručíte za záväzky firmy celým svojim majetkom, a to aj majetkom najbližšej rodiny. Rovnako si musíte dať na zaistenie predaja, do poriadku aj celý firemný pokladničný systém.

Spoločnosť s ručením obmedzeným to má v mnohých smeroch jednoduchšie. Počiatočným ťažkostiam so zakladaním a základným imaním však musíte zvládnuť. Ručenie je obmedzené, do výšky nesplateného vkladu. Platíte možno vyššie dane, no máte v očiach klientov s „eseročkou“ lepšie meno.

Založiť si živnosť alebo s.r.o. tak znamená, prekonzultovať niekoľko veľmi dôležitých otázok, na ktorých odpovede vám môže dať spoločnosť Online Invest. Založí alebo vám ponúkne už predzaloženú spoločnosť s tým najlepším sídlom v meste.

Potrebujete eKasu?

Pokiaľ je predmetom vášho podnikania priamy predaj a musíte zaistiť hotovostný alebo bezhotovostný kontakt, eKasu potrebovať budete! Ak ste sa však ešte nestihli zaregistrovať a nepožiadali o vydanie kódu na aktiváciu a prihlásenie sa do systému eKasy, nemalá pokuta vám môže do firemného rozpočtu zasiahnuť výrazným spôsobom.

Okrem toho, že vám zjednoduší administratívu, účtovnú uzávierku a evidenciu, je online pokladničný systém jednoduchý aj vo svojom ovládaní a možnosti využitia na akomkoľvek mieste, ktoré má internetové pripojenie. Stačí si vybrať dodávateľa a konkrétnu eKasu  začať v priebehu nasledujúcich dní pohodlne využívať.

Všetko vybavíte z jedného miesta, z pohodlia domu a vďaka internetu, ktorý dnes kraľuje celému svetu.

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

aditíva do nafty, Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Každý majiteľ motorového vozidla by mal mať na pamäti, že starostlivosť o motor nie je …