nedeľa - 5. mája, 2024
, V Martine na javisku zažiari unikátna kombinácia divadla a hudby

V Martine na javisku zažiari unikátna kombinácia divadla a hudby

V rámci BarmuseumFestu sa tentoraz predstaví divadlo objektov na motívy Anny Kareninovej a koncert kapely Fekete Seretlek z Prahy.

 Československý festival živého umenia BarmuseumFest, ktorý prebieha v Kultúrnom centre Museum v Martine, hostí od 3. októbra profesionálnych divadelných a hudobných umelcov v rámci šiestich festivalových večerov. Na jeho štvrtom pokračovaní si tentoraz budú môcť návštevníci vychutnať kombináciu divadla a hudby v podaní Fekete Seretlek a Studio DAMÚZA: Kar.

 Počas smútočnej večere, počas štrngania pohárov a pokojného doprovodu smútočnej kapely sa namiesto rozlúčky začnú odohrávať útržky zo života zosnulej osoby. Tá skrz náhodné pohyby čašníka, nenápadnú kombináciu hudby, slov a predmetov ožíva tak, ako ožíva aj predstavivosť hostí. Tí sa opojení vínom začnú vžívať do minulosti, až sa nakoniec sami stanú postavami príbehu o Anne Kareninovej.

Kabaret ruského realizmu stavia dramaturgiu živou, autorsky spracovanou hudbou, postavenou na základe ruských tradícií. Harmonika, perkusie, husle, violončelo, kontrabas a päťhlas prevedú divákov metamorfózou hudby a divadla, kabaretu a intímnych scén pohyblivých predmetov. Rytmika graduje do poslednej chvíle, v ktorej sa (pred dverami smrti) ocitnú naraz divák a herec opäť na začiatku – pri stole s pohárom vína v ruke. Predstavenie v Kultúrnom centre Museum – Barmuseum budú mať možnosť všetci nadšenci umenia zažiť už 18. novembra o 19-tej hodine. Podujatie je realizované s finančnou podporou Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Hrajú: Pavol Smolárik, Anna Bubníková, Jiří N. Jelínek, Ivo Sedláček, Matija Solce, Jan Meduna.

V Martine sa rozoznejú tóny imaginárnych krajín a expresívnej hudby

V rámci BarmuseumFestu nadšencov umenia uchváti tvorba agilného slovenského gitaristu Dávida Kollára a zvukového kolážistu Michala Kořána.

Československý festival živého umenia BarmuseumFest, ktorý prebieha v Kultúrnom centre Museum v Martine, hostí od 3. októbra profesionálnych divadelných a hudobných umelcov v rámci šiestich festivalových večerov. Na jeho treťom pokračovaní sa milovníkom umenia predstavia gitarový experimentátor Dávid Kollár a ambietný umelec Michal Kořán.

Dávid Kollár je dvorným skladateľom slovenského vydavateľstva Hevhetia. Zaslúžene sa zviditeľnil založením skupiny KoMaRa s bubeníkom zo skupiny King Crimson – Patom Mastelottom. Neskôr nasledovala rada ďalších úspechov. Koncertoval s legendárnym hráčom na stick Treyom Gunnom, gitaristom Eivindom Aarsetom a nahral album Illusion of a Separate World s nórskym hudobníkom Arveom Henriksenom. Zaujímavý ohlas malo tiež jeho hosťovanie na albume Stevena Wilsona To The Bone (2017). V poslednej dobe často koncertuje s ďalším legendárnym hudobníkom Erikom Truffazom. Dávid Kollár vydal viacero vlastných albumov a je taktiež autorom filmovej hudby. V roku 2019 získal na Slovensku Cenu za prínos do hudby v Radio_Head Awards.

, V Martine na javisku zažiari unikátna kombinácia divadla a hudby

Michal Kořán sa dlhodobo venuje kolážam. Od polovice 80-tych rokov spolupracuje s Filipom Homolom a s bratom Jaroslavom Kořánom, s ktorým založil meditatívny súbor Orloj snivců. Následná spolupráca s Pavlom Richterom priniesla pod hlavičkou Richter bandu album To, co lidi sytí… Michal Kořán od svojho doposiaľ posledného sólového albumu Čtyři barvy (2017) spolupracuje s maďarskou huslistkou Ágnes Kutas a basgitaristom Josefom Jindrákom. V roku 2018 spoločne založili trio M/Á/J, ktorého debutujúci album První květy (2019) produkoval opäť Pavel Richter. V súčasnosti naživo sprevádza divadelné predstavenie Solaris / Anything Goes (réžia Ewa Zembok) v pražskom Divadle X10. Za hudbu k divadelnej hre Posledné veci anjela (DAD Prešov, réžia Miloš Karásek) získal v roku 2003 ocenenie za najlepšiu scénickú hudbu sezóny 2003 na divadelnom festivale v Nitre.

Vystúpenie Dávida Kollára a Michala Kořána v Kultúrnom centre Museum – Barmuseum budú mať možnosť všetci nadšenci umenia zažiť už 15. novembra o 20-tej hodine. Podujatie je realizované s finančnou podporou Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

envirocentrum, Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Pri príležitosti Dňa Zeme mesto Martin 22.4.2024 slávnostne otvorilo moderné veľkokapacitné Envirocentrum v SIM-e. Ministerstvo …