piatok - 3. mája, 2024
, Chata na víkend a lyžovačka v Tatrách vám zaistia ideálne podmienky na relax

Chata na víkend a lyžovačka v Tatrách vám zaistia ideálne podmienky na relax

Každý kontinent má svoj vlastný horský systém a najvyšší bod. Hory pokrývajú pomerne veľkú časť aj našej krajiny a okrem priestoru na bývanie, čistého vzduchu a krásy nám poskytujú obrovské množstvo príležitostí na relax.

Ak si chcete svoje zdravie zlepšiť aj vy, prípadne vám chýba pokoj a harmónia, zrejme bude najlepšie, ak si vypýtate na niekoľko dní v práci voľno a vyberiete si v obľúbenom regióne krásnu chatu na víkend. Dôvodov, prečo sa vybrať na hory je hneď niekoľko.

Sú vám k dispozícií nonstop

Leto pri mori a v exotickej krajine si môžete užiť väčšinou počas hlavnej dovolenkovej sezóny od mája do septembra. Hory sú vám ale k dispozícií nonstop.

Relaxovať tu môžete po celý rok a neminiete pritom na drahé letenky. V zime si môžete užiť nádhernú lyžovačku v Tatrách, snowboarding a iné druhy zimných športov a výletov.

Letná dovolenka na horách je tiež rozmanitá. V lete môžete jazdiť na horských bicykloch, chodiť na pešiu turistiku a dobíjať svoje vrcholy, skúmať jaskyne, kajaky, plte alebo sa jednoducho  prechádzať. Aj leto v horách je ideálnym obdobím pre vysokohorské výstupy horolezcov, milovníkov raftingu a iné vodné výlety.

Popri tom všetkom tu môžete dýchať ten najkvalitnejší, zdravý a čerstvý vzduch, v mnohých regiónoch piť liečivú vodu a užívať si krásy hôr.

Relax na horách si poistite

Aj keď sú krásne a mnohými milované, vyžadujú si rešpektovanie svojich večných zákonov. Myslite na to aj vtedy, ak nie ste horolezec, nezabudnite, že v horách musíte prísne dodržiavať určité pravidlá správania. V horách sa často vyskytujú zosuvy pôdy, skál, lavíny a silné búrky, preto buďte na všetko dopredu pripravení. Kvalitné zimné bundy sú v aktuálnej sezóne základ.

Vypočujte si odporúčania záchranných a meteorologických služieb. Ak je hlásená zlá predpoveď počasia, je najlepšie zostať doma. Nezabudnite ani na správne pravidlá správania sa v horách a zbytočne neriskujte. Aj tu sa oplatí, ak si do tašky pribalíte lieky a doplnky, ktoré vám môžu v kritických situáciách zachrániť život.

Hory sú zdravé

A ľuďom, ktorí sa v nich naučili žiť sa odvďačujú dobrým zdravým a dlhým životom. Hory dokážu „liečiť“. Horský vzduch má jedinečné liečivé vlastnosti, ktoré dávajú do poriadku choroby dýchacích ciest, obehového a nervového systému. Termálne alebo pramenité zdroje pochádzajúce z horských štrbín vám dodávajú zasa kvalitnú minerálnu vodu, ktorá uzdraví váš žalúdok a črevá, povzbudí, posilní vašu imunitu a dodá vám silu.

Hory liečia aj svojou krásou, upokojujú a zlepšujú náladu. Je tu oveľa lepšia koncentrácia záporných iónov, vďaka čomu sa cítite skutočne sviežo.

Niet divu, že práve v horských oblastiach je toľko sanatórií, rekreačných stredísk a hotelov pre dovolenkárov, ktoré môžete na svoj relax a zotavenie využiť aj Vy!

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

aditíva do nafty, Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Každý majiteľ motorového vozidla by mal mať na pamäti, že starostlivosť o motor nie je …