štvrtok - 9. mája, 2024
, Spoko spomína a podporuje rodinu skladbou Na vlnách
Foto: Martin Krestián

Spoko spomína a podporuje rodinu skladbou Na vlnách

Spoko Kramár frontman kapely Smola a Hrušky pokračuje vo svojej sólovej tvorbe. Po vydaní úspešných  singlov Plamene a rádiového hitu  Aj ty to tak cítiš s Mirkou Miškechovou, prekvapuje ďalšou emotívnou skladbou Na Vlnách, na ktorej hosťuje aktuálna finalistka Superstar Júlia Kramárová a jej sestra Alžbeta.

Skladba je pomyselné uzavretie a ohliadnutie za obdobím, kedy sa Spoko venoval ako producent a manažér svojím talentovaným neteriam.

„Skladba vznikla počas pobytu v Kanade, kde ma týždeň strávený pri Niagarských vodopádoch fascinoval natoľko, že som počas jednej z nocí napísal tento song.  Dlhší čas som sa trápil s interpretáciou a skúšal najprv s kapelou, potom sám, no stále mi tam niečo chýbalo. Neskôr, keď som začal so spoluprácou pre duo Alžbeta a Júlia mi napadlo, že pesničku ponúknem dievčatám a vyzeralo, že som našiel tie pravé interpretky. Nakoniec ani to sme nedotiahli do uspokojivého hudobného výsledku. Dlho sme hľadali ten správny aranžmán a stále tam niečo chýbalo. Dokonca sme k songu natočili aj prvé zábery do klipu, ale ostalo rozpracované,“ opisuje vznik skladby Spoko.

Podľa Spoka pesničke nakoniec pomohla náhoda. Počas pandémie si  prechádzal archív skladieb a narazil opäť na song Na vlnách. Vyskúšal do toho zapojiť svoj hlas a vtedy to do seba zapadlo. Konečne  mal pocit, že toto je to, čo celý čas skladbe chýbalo.  Pre mňa má skladba a rovnako aj klip retrospektívny charakter a určitú symboliku. Pripomína mi štyri roky spoločnej spolupráce a zároveň je to štvrtá spoločne vydaná skladba resp. na ktorej sa taktiež podieľali aj dievčatá ako projekt Alžbeta a Júlia. S kapelou Smola a Hrušky to boli single Only love a Zelený čaj, prvý samostatný singel Zámky lásky a moja aktuálna novinka Na vlnách,“ doplnil frontman kapely.

Tretí videoklip zo Spokovho sólového projektu sa natáčal v kanadskej Niagare, na Liptove a na Spiši.  Za výbornou prácou s kamerou a vizuálnymi trikmi stojí dvorný kameraman Pavol Varga. Použité boli aj zábery z pôvodného materiálu, ktoré natáčali Martin Krestián, Mário Puzder, Matej Cvengroš a taktiež sa použili aj archívne zábery Spoka Kramára. Mixáž a zvuk mal na starosti Pavol Fecík.

 

Zdroj: Martin Hlavatý / manažér Smola a Hrušky

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Peter Bic Project, Peter Bič Project vypúšťa do sveta energickú novinku Perly

Peter Bič Project vypúšťa do sveta energickú novinku Perly

Perly je ďalšia novinka, ktorá je predzvesťou nového albumu. Ten by mal vyjsť v druhej …