utorok - 7. mája, 2024
zubár v Žiline, Kedy podstúpiť endodonciu zuba a ako sa jej vyhnúť?
Ilustračné foto: Q-stock/Shutterstock.com

Kedy podstúpiť endodonciu zuba a ako sa jej vyhnúť?

Endodoncia zuba je odborný termín pre skutočnosť, že zub musí byť po veľkom zásahu zubným kazom ošetrený. Hoci mnohým z nás zuby vydržia slúžiť celý život, existuje niekoľko dôvodov, prečo môže byť endodoncia jediné riešenie.

Čo je to endodoncia a ako sa jej v prípade potreby vyhnúť? To všetko a viac sa dozviete v našom článku.

Čo je to endodoncia?

Ozdobou nášho tela sú nielen krásne náhrdelníky, ale aj zdravé a čisté zuby. Hlboký kaz však môže veľmi rýchlo viesť k (často nezvratným) bakteriálnym infekciám nervového tkaniva zuba, čo si potom môže vyžadovať ošetrenie koreňového kanálika na liečbu zápalu, ktorý sa vyvinul. Práca s koreňovými kanálikmi, teda odborne nazývaná endodoncia, si vyžaduje dlhoročné skúsenosti a vysoký stupeň presnosti.

Koreňové kanáliky sú ošetrované mechanicky a pod optickým zväčšením, aby bolo možné plne zachytiť a dôkladne vyčistiť zložitý systém kanálikov koreňa zuba. Profesionálna endodoncia tak má za cieľ zachovať váš zub v prípade zápalu alebo po odumretí zdravej zubnej hmoty.

Baktérie, ktoré prenikli do koreňa zuba, sa odstránia, koreňové kanáliky sa vyčistia a vyplnia. Váš zub bude opäť uzavretý a po úspešnom ošetrení môže byť zachovaný. Výplň koreňa bráni ďalším baktériám prenikať a spôsobiť obnovený zápal.

Ako môžem zabrániť liečbe koreňového kanálika?

Aby ste predišli vzniku zápalu zubného koreňa a vyhli sa endodoncii, odporúčame vám pravidelne absolvovať polročné preventívne prehliadky u najlepšieho zubára v Žiline.

Týmto spôsobom zostávate informovaní o vašej situácii so zubami a máte možnosť na prípadný problém reagovať v počiatočnom štádiu. Dôležitou súčasťou profylaxie je aj starostlivosť o chrup v domácom prostredí. Pravidelné čistenie zubov aspoň dvakrát denne, používanie zubnej nite a takzvaných medzizubných kefiek a antibakteriálna ústna voda výrazne znižuje riziko zápalu v ústach.

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

aditíva do nafty, Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Každý majiteľ motorového vozidla by mal mať na pamäti, že starostlivosť o motor nie je …