nedeľa - 5. mája, 2024
tesnenia, 6 vecí, ktoré by ste mali zvážiť pri kúpe tesnenia
Ilustračné foto: DmyTo/Shutterstock.com

6 vecí, ktoré by ste mali zvážiť pri kúpe tesnenia

Takmer na každom jednom kroku sa používajú rôzne typy tesnení, od tesnení hlavy, ktoré sú inštalované medzi blokom motora a hlavou valcov, až po tesnenia v práčke, ktoré zabraňujú úniku vody zo zariadenia.

Rôzne tesnenia sa starajú o rôzne časti strojov a spotrebičov a chránia ich pred zlyhaním a opotrebením. Iné zasa zabezpečujú spojenie viacerých častí, čím sa vytvárajú ideálne podmienky na bezproblémové a spoľahlivé lineárne vedenie.

Porucha ktoréhokoľvek z týchto a iných ďalších tesnení môže byť pre chod domácnosti a spoločnosti pomerne nebezpečná a môže byť najčastejším typom poškodenia, ktoré sa na konkrétnom zariadení vyskytuje.

Aby ste sa týmto a podobným situáciám vyhli, je nutné zvážiť kvalitu tesnenia pri výbere a ďalšie významné faktory.

Aké sú kľúčové úvahy pri kúpe tesnení?

▪     Životnosť

Tesnenie, ktoré sa má použiť v časti, ktorá je pravidelne servisovaná, sa bude líšiť od časti, ktorá zostane utesnená a plne funkčná niekoľko rokov. Preto je životnosť tohto doplnku veľmi dôležitým faktorom, na ktorý sa myslí už pri samotnej výrobe kvalitných tesnení.

▪     Rozmery

Rozmery tesnení pozostávajú z niektorých základných prvkov, ako je počet a veľkosť skrutiek (ktoré vyžadujú zárezy alebo otvory) v tesnení a rozmery tesnenia (ako je hrúbka, veľkosť rúry, vonkajší priemer, vnútorný priemer, priemer otvoru pre skrutku, atď.). Všetky tieto údaje vám môže poskytnúť váš technický tím a výrobca toho najlepšieho presného tesnenia.

▪     Tlak

Veľkosť tlaku, ktorý pôsobí na tesnenie, je ďalšia veľmi dôležitá vlastnosť na určenie použitého materiálu. Tlak smerom nadol pomáha určiť typ použitého materiálu a ako veľmi sa musí tesnenie deformovať. Napriek tomu je dôležitejšie množstvo tlaku zvonku (alebo zvnútra) zariadenia/potrubia.

▪     Teplota

Aj extrémne vysoké alebo nízke teploty majú priamy vplyv na typ a materiál tesnenia. Preto treba určiť pred jeho výberom aj kolísanie teploty v jeho okolí. To spôsobí dodatočné napätie v dôsledku kontrakcie a expanzie všetkých materiálov.

▪     Kompatibilita

Tento faktor mnohí často prehliadajú. Niektoré materiály nie sú navzájom kompatibilné a preto sa odporúča vyhnúť sa týmto kombináciám. Okrem toho by sa pri preplachovaní zariadenia mali určiť aj plyny alebo kvapaliny, ktoré sa v tomto procese používajú, aby sa predišlo predčasnému znehodnoteniu tesnenia.

▪     Použitie

Existuje množstvo aplikácií tesnení, ako napríklad:

  • Oddeľovanie kvapalín (od vody po olej a chemikálie).
  • Oddeľovanie plynov, ktoré sú toxické alebo vyžadujú ochranu pred vonkajšou kontamináciou.
  • Ochrana citlivých zariadení pred únikom alebo elektromagnetickým frekvenčným rušením zo zariadenia. Mali by ste si tiež premyslieť, či aplikácia špecificky vyžaduje použitie nevodivých materiálov v tesnení.

Ak vezmete do úvahy všetky vyššie uvedené faktory, pomôže vám to pri výbere tesnenia, ktoré je spoľahlivé, odolné a spĺňa všetky vaše konštrukčné požiadavky.

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

aditíva do nafty, Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Každý majiteľ motorového vozidla by mal mať na pamäti, že starostlivosť o motor nie je …