piatok - 19. apríla, 2024
, Generálny prokurátor podal mimoriadne dovolanie kvôli sporu mesta Martin s cyperskou schránkou

Generálny prokurátor podal mimoriadne dovolanie kvôli sporu mesta Martin s cyperskou schránkou

Generálny prokurátor podal vo štvrtok 30. apríla mimoriadne dovolanie na Najvyšší súd, čím Martinčanom svitla nádej v boji s cyperskou schránkou.

Šestnásť dní po tom, ako primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar podal na Generálnej prokuratúre návrh na podnet na mimoriadne dovolanie v kauze pohľadávky cyperskej schránky voči mestu Martin, generálny prokurátor začal konať. „Chcel by som sa úprimne poďakovať generálnemu prokurátorovi Jaroslavovi Čižnárovi a prvému námestníkovi generálneho prokurátora Renému Vanekovi za to, že sa stotožnili s našim návrhom a podali dnes mimoriadne dovolanie. Je to ukážka toho, že nové vedenie Generálnej prokuratúry nejde po ruke cyperskej spoločnosti, ale je preň dôležitý verejný záujem,“ povedal dnes Andrej Hrnčiar.

Mimoriadne dovolanie Generálnej prokuratúry znamená novú nádej pre takmer 60-tisíc Martinčanov, ktorých mesto stojí od začiatku apríla pred nútenou správou. „Mesto Martin príde o svoju samosprávnu suverenitu a o jeho osude nebudú rozhodovať tí, ktorí dostali mandát od Martinčanov, ale úradníci z ministerstva financií,“ načrtol martinský primátor na prvej tlačovej konferencii po doručení rozsudku, ktorý mesto zaväzuje zaplatiť 8,3 milióna eur cyperskej schránke. „Učitelia prídu o platy, zavrú sa škôlky, mestský úrad, zdražie autobusová doprava, dôchodcovia stratia svoje príspevky,“ pokračoval Andrej Hrnčiar, ktorý chce o možnej pomoci ôsmemu najväčšiemu mestu na Slovensku hovoriť s predsedom vlády aj prezidentom.

Celá kauza je výsledkom trinásťročného sporu pôvodne so zástupcami Lyžiarskeho strediska Martinské hole a neskôr s inými vlastníkmi pohľadávky, ktorá v priebehu rokov narástla až na 8,3 milióna eur. Dnes je v rukách cyperskej schránkovej firmy, ktorá mesto už vyzvala na zaplatenie dlžnej sumy.

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

, Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení osobnosti slovenského kultúrneho života in memoriam, ktoré sa v druhej svetovej vojne …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *