štvrtok - 25. apríla, 2024
, Obrovská účasť, nezabudnuteľné chvíle a dávka rockovej muziky. O tom bol Turiec Fest

Obrovská účasť, nezabudnuteľné chvíle a dávka rockovej muziky. O tom bol Turiec Fest

Dňa 13. júna sa v Turci konala veľkolepá akcia pre fanúšikov rockovej hudby s názvom „Turiec Fest“. Na futbalovom ihrisku v Sučanoch (pri Martine) mohli návštevníci počas horúceho dňa zažiť neopakovateľnú atmosféru.

Podľa organizátora Petra Briša dopadol prvý ročník Turiec Festu veľmi pozitívne. Ľudia boli spokojní s nápadom podujatia tohto druhu v Turci, čo bolo vidieť aj na rozvášnenom dave, ktorý sa bavil na svojich obľúbených kapelách. Jedinečný festival navštívilo až 1400 ľudí,  niektorí z nich dokonca prišli aj z iných kútov Slovenska.

S prípravou akcie začali organizátori už týždeň pred vypuknutím celého ošiaľu.  „Bolo potrebné vykosiť asi meter vysokú trávu, následne postaviť dvojité oplotenie vďaka fanúšikom, ktorí sa chystali dostať do areálu bez zaplatenia, ďalej sa rozmiestňovali naše „obľúbené“ mobilné WC, stavali stage, pripravovali výčap, posedenie, VIP zóna, stánky, elektrina, fun zóna, navigačné tabule, parking…. Toto všetko sme zvládli aj vďaka pomoci od obce Sučany a našim blízkym. Taktiež chod festivalu nemal na starosti len jeden človek, tak ja osobne vnímam, že príprava a chod festivalu prebehol ako po masle,“ priblížil nám prípravy Peter Briš.

Pri vstupe do areálu museli prejsť návštevníci menšou kontrolou pracovníkmi SBS služby. Tí dôkladne dohliadali na to, či ľudia dodržiavali bezpečnostné pokyny, aby nenosili na podujatie sklenené a iné nevhodné veci. „Keďže festivaloví nadšenci poznajú pravidlá a vedia čo si môžu a čo zas nemôžu priniesť na podujatie takéhoto druhu, tak takýchto prípadov bolo minimálne. A ak sa aj stal takýto prípad, tak chalani to vyriešili s chladnou hlavou,“ konštatoval Briš.

Festivalový deň sa niesol v znamení vysokých teplôt, preto boli po blízku hasiči ako aj zdravotní záchranári. Podľa informácií organizátorov nastal iba jeden prípad, kedy bolo potrebné zasahovať. Neopatrného mladíka v kombinácií vysokých teplôt, alkoholu a energetického nápoja museli hasiči odniesť na nosidlách.

Návštevníci mali možnosť spozorovať okrem súťaží priamo na pódiu aj iné zábavné aktivity. „Samozrejme, počas prípravy kapiel  bolo potrebné vyplniť program a zabaviť návštevníkov festivalu, ktorí sa mohli zapojiť do súťaží ako pitie piva cez metrovú slamku, alebo ktorá skupina vypije najskôr 1,5L vody, lezenie po debničkách od piva a mnohé iné, za ktoré mohli vyhrať zaujímavé ceny,“ priblížil nám organizátor dianie v areáli.

Na pódiu sa pred obecenstvom predstavili známe kapely ako Konflikt, Heľenine Oči, Arzén či Iné Kafe. Niektoré z nich mali festivalovú premiéru, iné sú zvyknuté vystupovať ešte pred väčším publikom. Samotné kapely neskrývali nadšenie z účasti na tomto podujatí, čo sa odrazilo aj na ich eláne počas vystúpení.

Hlavnou hviezdou večera bola kapela Iné Kafe. Čo hovorili na celú akciu chalani, najmä Vratko Rohoň, ktorý je s mestom Sučany úzko spätý vďaka svojim rodičom? „Vratko bol spokojný, že môže ísť vystupovať na miesto, kde sa narodil a vyrastal. Taktiež si zaspomínal na výroky, ktoré používali ešte naše staré mamy a uistil sa u publika, či určité zaužívané frázy sa ešte stále v Turci používajú. Samozrejme, tieto výrazy sú nám všetkým dobre známe,“ prezradil Briš pre Rádio Rebeca.

Po skončení rockového festivalu v Turci bola pre návštevníkov zabezpečená kyvadlová doprava. Podľa Briša práve túto časť celej akcie hodnotia ako za veľké negatívum. „V tejto časti sme trošku zlyhali, lebo nebol zabezpečený dostatočný počet striel na jednotlivé smery. Dostali sme echo od polície, že pár ľudí išlo peši do okolitých dedín, alebo že rozvášnení nadšenci rockovej hudby naháňali našich rómskych spoluobčanov po dedine a mnohé podobné situácie.

Mnoho návštevníkov, ale i mediálnych partnerov bolo milo prekvapených z prvého ročníka Turiec Festu. Organizátori už teraz plánujú jeho druhé pokračovanie a na základe zistených nedostatkov chcú urobiť pár zmien. Dokonca už majú pripravených pár prekvapení na budúci rok.

Ako hodnotia Turiec Fest návštevníci?

Festival bol perfektný, najviac som sa samozrejme tešila na Iné Kafe, lebo je to kapela môjho mladi. Určite by som uvítala aj ďalší ročník, avšak trochu ma mrzí, že sa to končilo dosť skoro a v podstate v najlepšej zábave, keď ľudia boli najviac „rozjarení“ z Iné Kafe. Možno by bolo fajn dať potom ešte nejakého DJ, takú afterku… Inak si myslím, že na prvý ročník veľmi slušné. Dúfam, že sa z festivalu nakoniec stane tradícia a potešili by ma úplne najviac kapely napríklad Horkýže Slíže, Karpina alebo martinská Horská Chata a pod.“ (Erika – Turčianska Štiavnička)

Festival bol podľa mňa super. Najviac som sa tešila na Arzén, pretože je to kapela, ktorú mám veľmi rada a zatiaľ čo som ich videla, boli vždy perfektní. Na druhý ročník by som šla určite a rada by som uvidela možno Kabát.“ (Petra – Turčianska Štiavnička)

Pre mňa bol tento festival prvý, ktorý som vo svojom živote absolvoval. Úžasné kapely, nesmierne dobrá atmosféra a najmä príjemní ľudia. Určite by som privítal, keby sa Turiec Fest konal aj na budúci rok. Rozhodne prídem!“ (Matúš – Martin)

Autor: Matej Somr
Foto: Turiec Fest

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Sima Magušinová a Zuzana Smatanová, Sima Magušinová a Zuzana Smatanová naspievali spoločnú pieseň Duše divoké

Sima Magušinová a Zuzana Smatanová naspievali spoločnú pieseň Duše divoké

Po skladbe Prichádza pokoj, predstavuje speváčka Sima Magušinová ďalšiu novinku z pripravovaného albumu. Spolu so Zuzkou …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *