Kysucké múzeum v Čadci Vás pozýva na ochutnávku jedál z kapusty upravených na dobových peciach, ktorá sa uskutoční v nedeľu 11. septembra v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka.
Starí Rimania na ňu nedali dopustiť a kapustu považovali za všeliek. Dokonca verili, že jej šťava zmierňuje príznaky opitosti. Kapusta má však aj mnohé iné klady, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Vedeli ste napríklad, že pomáha proti demencii a má dvakrát viac vitamínu C ako majú citróny. Pestovali ju i Kelti a od nich sa to naučili Slovania, ktorí zistili, že kapusta sa dá nakladať. Pre jednoduchú úpravu a dlhú skladovateľnosť sa veľmi rýchlo stala jednou z hlavných zložiek potravy. Kapusta sa postupne šľachtila a dnes si môžeme pochutnávať na mnohých odrodách bielej a červenej kapusty. Medzi najbežnejšie druhy patrí hlávková kapusta, potom je to čínska a pekinská kapusta.
„Surová či kvasená, pre zdravie je stvorená“ – pravdivé heslo, ktoré neklame nikoho z nás a každý to vie. Určite ste zaradili do svojho jedálnička jedlá z kapusty pripravené na rôzne spôsoby, ktoré vám veľmi chutia. Ako však chutia jedlá z kapusty pripravené priamo v objektoch na dobových peciach v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka.
Nezabudli sme ani na kultúrny program, ktorý si pre Vás pripravila o 13.30 hod. folklórna skupina Staškovanka zo Staškova. Na pódiu pri objekte Krčma z Korne nám priblíži spracovanie a spôsob nakladania kapusty priamo do suda, obohatený piesňami a humorným rozprávaním. Jesennú nedeľu plnú krásnych zážitkov pre Vás pripravilo Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj.
Autor: Darina Hnidková
Foto: Kysucké múzeum v Čadci