Čo jedli naši predkovia na Kysuciach a v prihraničných regiónoch Poľska a Česka, sa odráža aj na spôsobe ich života a podmienkach, v ktorých žili. A tie boli niekedy naozaj veľmi kruté a nežičlivé. Potraviny a strava boli závislé na vlastnej produkcii, čiže sebestačnosti. Zjedlo sa to, čo sa dopestovalo. A preto boli jedlá veľmi jednoduché, čo bolo výhodou kvôli príprave, ktorá bola rýchla a ekonomická. Malo to svoj význam hlavne počas sezónnych prác, kedy príprava stravy nesmela byť časovo náročná, hoci aspoň jedno varené jedlo denne muselo byť. Tradičná ľudová strava našich predkov v minulosti zohrávala v živote ľudí veľký význam, a preto právom patrí do kultúrneho dedičstva každého národa.
Kysucké múzeum v Čadci pozýva návštevníkov v nedeľu 26. júla do Skanzenu Nová Bystrica – Vychylovka, kde pre Vás pripravila program nielen k 100. výročiu začiatku výstavby Kysuckej lesnej železnice, ale aj podujatie, ktoré sa nesie pod názvom Po stopách gastronómie, kde sa budú priamo v objektoch pripravovať na dobových peciach dobroty z kysuckej, poľskej a českej kuchyne.
Čaro doliny Chmúra si môžete spestriť jazdou na Historickej lesnej úvraťovej železnici, ktorá prechádza pozdĺž Skanzenu Nová Bystrica – Vychylovka, alebo drezinou a návštevou zaujímavých výstav, a to: Bábiky Moniky Cmierovej, výstava krojov a panelová výstava z histórie Kysuckej lesnej železnice. Podujatie, na ktoré Vás srdečne pozýva Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj, bude realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.
autor: Darina Hnidková