piatok - 21. januára, 2022
, Z každého rožku trošku v Skanzene Nová Bystrica-Vychylovka

Z každého rožku trošku v Skanzene Nová Bystrica-Vychylovka

V nedeľu 8. mája sa v domčekoch – objektoch Skanzenu Nová Bystrica – Vychylovka rozkúria dobové piecky, na ktorých sa budú počas celého dňa pripravovať chutné jedlá našich predkov z rôznych plodín, ktoré sa pestovali na Kysuciach a pestujú sa dodnes.

Návštevníkom okrem chutných voňavých jedál ponúkame posedenie pri ľudovej hudbe Romana Capeka zo Skalitého a to od 13.30 hod. Pripravená je aj drezína, ktorá Vás odvezie až na sedlo Beskýd, nezabudnite sa však objednať, keďže je len 10 miestna. Parná mašinka U. 34 bude pre návštevníkov pristavená na stanici Skanzen podľa cestovného poriadku. Neuškodí Vám ani prechádzka skanzenom, náučným lesným chodníkom a návšteva Oščadnického domu, kde si môžete zakúpiť suvenír.

Skanzen Nová Bystrica – Vychylovka je vysunutou expozíciou Kysuckého múzea v Čadci. Je jediným múzeom v prírode na Slovensku, ktoré ma vo svojich objektoch vykurovacie zariadenia – funkčné dobové pece, na ktorých počas sezóny pripravujeme tradičnú ľudovú stravu. Podujatie Kuchyňa starých materí ponúka návštevníkom ochutnať jedlá, ktoré boli v minulosti pripravované z hospodárskych plodín, ktoré sa u nás vypestovali.

Medzi prvé hospodárske plodiny na Kysuciach patrili obilniny. Na vlastnoručne vyrobených roličkách, ktoré získali vyrúbaním, vyklčovaním a vypálením lesa gazdovia siali ikricu a proso, potom ovos, jačmeň a raž. Z týchto obilnín pripravovali rôzne kaše a chlebové múky. Zelenina sa pestovala väčšinou ako doplnok ku strave, prípadne ako korenina – cibuľa, cesnak boli nepostrádateľnými súčasťami vrchárskej kuchyne. Trošku mrkvy, šalátu, petržlenu, cvikle. Obľúbená bola aj pažítka, ktorú dávali hlavne do tvarohu. Pilierom ľudovej stravy bola kapusta, zemiaky a kvaka. Uvarená kyslá kapusta bola azda jediným jedlom, ktorého sa mohli všetci do sýta najesť. Zemiaky sa objavili v našich končinách zo všetkých plodín ako posledné a nadobudli vo výžive zásadné postavenie, chránili od smrti hladom, hlavne vrchárov. Tým jediným sa tam na vrchoch najviac darilo. Sadili sa viac a viac a postupne začali z nich pripravovať rôzne jednoduché jedlá. V domácnostiach poznali a konzumovali štyri základné druhy strukovín. Hrach, fazuľu, bôb a šošovicu, pričom šošovicu vôbec nepestovali len sem tam ju kúpili. Mäso sa v minulosti jedlo pomerne málo čo bolo pre život a zdravie veľmi prospešné. Niekedy bývalo iba spestrením stravy pár krát do roka. Mäso aby vydržalo tak ho solili, dávali do dieže, alebo údili na povale.

Autor: Darina Hnidková
Foto: Kysucké múzeum v Čadci

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

, Zaujíma vás ľudová kultúra? Pozrite si prehliadku folklórnych kolektívov

Zaujíma vás ľudová kultúra? Pozrite si prehliadku folklórnych kolektívov

Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja organizuje 23. septembra 2017 krajskú postupovú …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *