utorok - 19. marca, 2024
, Pozývame na výstavu Čipkované radosti – Kruhy

Pozývame na výstavu Čipkované radosti – Kruhy

V utorok 24. mája sa v Makovického dome v Žiline konala vernisáž výstavy Čipkované radosti – Kruhy. Vernisáž je každoročne vstupnou bránou do Staromestských slávností. Ženy z Klubu paličkovanej čipky Gracia, ktorý pôsobí pri Krajskom kultúrnom stredisku v Žiline, predviedli návštevníkom vernisáže svoje čipkárske umenie.

Na prvý pohľad jednoduchý námet – kruhy – obohatili čipkárky o kus svojej tvorivosti, umeleckého cítenia a šikovnosti. Náročnú techniku tradičného ľudového umenia v prevedení 17-tich žilinských čipkárok na vernisáži obdivovali aj členky klubov z Považskej Bystrice, Banskej Bystrice, ale aj milovníčky paličkovanej čipky z Českej republiky. Ženy z Klubu paličkovanej čipky Gracia sú držiteľkami 5 medailí z prestížnych súťaží. Pohľad na svet okolo seba previedli čipkárky do paličkovaných obrazov, šperkov či dekorácií.

Za mesto Žilina otvoril vernisáž zástupca primátora Patrik Groma, ktorý takto ocenil výstavu: „Každá ručná práca je vždy jedinečná a šikovné ruky týchto čipkárok si naozaj zaslúžia obdiv. Obdivujem ich vytrvalosť a chuť zachovávať naše kultúrne dedičstvo.“ Nadšenie z precíznej umeleckej tvorby čipkárok vyslovila aj vedúca samotného Klubu paličkovanej čipky Gracia, pani Helena Janotová: „Dovolím si povedať, že tieto ženy vôbec nepatria medzi amatérky. Každá z nich je majsterkou v tomto umení. A myslím si, že to dokazujú všetky vystavené práce.“

Výstava Čipkované radosti – Kruhy je pre verejnosť sprístupnená v Makovického dome v Žiline od 25. mája do 10. júna, každý pracovný deň v čase od 08.00 hod. do 16.00 hod. (po dohode so zamestnancami Krajského kultúrneho strediska v Žiline aj v iných ako uvedených hodinách). Členky Klubu paličkovanej čipky Gracia budú počas výstavy svoje čipkárske umenie predvádzať aj naživo.

, Pozývame na výstavu Čipkované radosti – Kruhy

Autor: Pavol Čorba/hovorca mesta Žilina
Foto: Mesto Žilina

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

, Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení osobnosti slovenského kultúrneho života in memoriam, ktoré sa v druhej svetovej vojne …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *