piatok - 26. apríla, 2024
, Žilinská župa má rozpočet na budúci rok

Žilinská župa má rozpočet na budúci rok

Krajskí poslanci schválili na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí návrh rozpočtu na rok 2015. Žilinská župa bude podľa neho hospodáriť so sumou  144,5 mil. eur. Z toho 65 mil. eur poputuje do vzdelávania, ďalších 30 mil. eur smeruje do oblasti sociálnych služieb a 24 mil. eur do dopravy. „Budúcoročný rozpočet sa zvýšil v oblasti sociálnych služieb – približne o 1,4 mil. eur a v oblasti kultúry o 304 tisíc eur,“ vysvetlil riaditeľ odboru financií Žilinského samosprávneho kraja Stanislav Ulaher.

V Turci sa bude za 120 tisíc eur rekonštruovať ústredné kúrenie v Domove sociálnych služieb a zariadení pre seniorov v Martine. Do Strednej priemyselnej škole v Martine smeruje 80 tisíc eur, ktoré použijú na rekonštrukciu hygienických zariadení. Stavebné úpravy neobídu ani Pedagogickú a sociálnu akadémiu v Turčianskych Tepliciach, kde sa za 100 tisíc z krajského rozpočtu vymenia okná na školskom internáte.

V regióne Liptov poputuje suma viac ako 383 tisíc eur do Liptovskej nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Za 100 tisíc eur plánujú nákup sonografu a elektrokonvulzívneho prístroja, zvyšok sa použije na zriadenie verejnej nemocničnej lekárne. Tá by mala vzniknúť prestavbou očno-krčného pavilónu. Čiastka 100 tisíc eur zo župného rozpočtu pomôže rovnako Liptovskej galérii P.M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši. Financie využije na komplexnú rekonštrukciu strechy, ktorá je v súčasnosti v nevyhovujúcom stave. O 100 tisíc eur si prilepší i Stredná odborná škola elektrotechnická v Liptovskom Hrádku, kde plánujú výmenu okien.

V prerozdeľovaní financií samozrejme nechýbajú ani Kysuce, Orava a horné Považie.

„Schválili sme rozpočet na budúci rok, ktorý nie je iba rozvojový, ale zároveň sa nám podarilo výrazne znížiť zadlženie na 28 %, pričom legislatívne normy povoľujú 60 %. Našou ambíciou je zachovať kvalitu poskytovaných služieb v sociálnej oblasti, v školstve, zdravotníctve, kultúre a v oblasti dopravy. Prioritou Žilinského samosprávneho kraja je tiež pokračovať v ďalšom čerpaní financií z eurofondov na projekty, povedal žilinský župan Juraj Blanár.

Zdroj: ŽSK

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

, Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení osobnosti slovenského kultúrneho života in memoriam, ktoré sa v druhej svetovej vojne …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *