sobota - 20. apríla, 2024
, Zomrela legenda pop music – David Bowie

Zomrela legenda pop music – David Bowie

Známy britský spevák a herec David Bowie 10. januára 2016 skonal po 18-mesačnom boji s rakovinou. Dva dni po 69. narodeninách britského speváka šokovala svet správa o jeho úmrtí.

Spevák, ktorý štyri desaťročia prekvapoval svet svojou nekonvenčnou a netradičnou hudbou, vydal na svoje narodeniny (8. januára) album Blackstar. Album získaval pozitívne ohlasy z radov poslucháčov aj kritikov. O albume sme písali na konci roku 2015. Čo nik netušil je, že album bude umelcov posledný.

Začiatky

David Robert Jones sa narodil 8. januára 1947 v Londýne. Už v mladom veku prekypoval talentom a inklinoval k populárnej hudbe. Jeho prístup k melódiám bol tak netradičný, že sa prakticky hneď po vstupe na hudobnú scénu stal hviezdou. Najväčšie ovácie publika mu priniesol album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars z roku 1972. Generáciu pop music prekvapoval nielen extravagantnosťou v ponímaní hudby, ale aj svojimi kostýmami. Je jedným z posledných komplexných muzikálnych umelcov, ktorých kariéra nepozostáva len z hudobnej tvorby, ale aj muzikálovej a hereckej.

Bohatý umelecký život

Spevák má na konte 140 miliónov predaných albumov po celom svete, 9 platinových, 11 zlatých a 8 strieborných platní na Britských ostrovoch, 5 platinových a 7 zlatých platní v USA.  Dostal sa na 29. miesto v rebríčku TOP 100 Britov všetkých čias. Patrí mu aj 39. miesto TOP rockových umelcov všetkých čias a 23. miesto TOP spevákov všetkých čias. V roku 1996 bol zaradený aj do prestížnej siene slávy Rock and Rollu. V roku 2013 bol zaradený do Siene slávy v kategórii science fiction a fantasy. Okrem svojej hudobnej kariéry si zahral v niekoľkých filmoch.

Zdravotné problémy

Podľa oficiálnej správy o jeho smrti, ktorú svetu oznámil jeho syn, si Davidova rodina chránila súkromie. O jeho boji s rakovinou vedeli len najbližší. Jeho zdravotné problémy sa však prejavili už v roku 2004, kedy absolvoval operáciu srdca. Dva dni pred operáciou v Nemecku už pre bolesti nedohral koncert v Prahe.

Posledný koncert

Posledný verejný koncert hudobnej legendy sa odohral v roku 2007, na charitatívnom podujatí v New Yorku. Fanúšikovia sa preto veľmi tešili na koncert, ktorý bol organizátormi ohlásený len pred pár dňami. Pravdepodobne išlo už o plánovanie spomienkového koncertu.

Česť jeho pamiatke!

Autor: Viktor Mydlo
Zdroj: wikipedia, bbc.com
Foto: Facebook.com/David Bowie
Video: youtube.com

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Hnilica, Juraj Hnilica v silnej výpovedi odkazuje na dôležitosť odpustenia

Juraj Hnilica v silnej výpovedi odkazuje na dôležitosť odpustenia

Večne usmiaty a vždy pozitívne naladený pesničkár Juraj Hnilica. Aj takýto prívlastok si zaslúžil martinský rodák …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *