sobota - 27. apríla, 2024
, O Medzinárodnom dni Dunaja z archívu Slovenskej národnej knižnice v Martine

O Medzinárodnom dni Dunaja z archívu Slovenskej národnej knižnice v Martine

Naša najväčšia rieka a druhá najdlhšia európska rieka, pretekajúca 10 štátmi Európy. Tajomný, pomalý aj dravý. Niekedy čistučko priezračný prinášajúci život, inokedy kalný, hukotajúci a desivo mútny, prinášajúci smrť. Nemecký, rakúsky, srbský, bulharský, maďarský, rumunský, ukrajinský, chorvátsky, moldavský ale aj náš Dunaj slávi 29. júna svoj medzinárodný deň.

, O Medzinárodnom dni Dunaja z archívu Slovenskej národnej knižnice v Martine

Danubii Fluminis (ab urbe Lentia usq et ultra Bydenam … fluviis delineati) Pars media, in qua Hungaria, Sclavonia, Bosnia, Dalmatia et Servia cum vicinis aliis Regionibus accurate describuntur a Ioh. (sign. SLB 579)

Ručne kolorovaná medirytina mapy Uhorska, Danubii Fluminis vydaná okolo roku 1700, vyznačuje tok Dunaja od mesta Linz v Rakúsku až za mesto Vidin v Bulharsku. Mapa zobrazuje bývalé Uhorsko, Balkánske štáty a časť okrajových štátov. V spodnej časti je vyznačená mierka s legendou mapy. Autorom mapy je nemecký kartograf J. B. Homann (1663-1724), po jeho smrti mapy vydával jeho syn J. Ch. Homann so spoločníkmi J. G. Ebersbergerom a J. M. Franzako pod značkou “Homannianos Heredes” – “Homanovi dedici”). Postupne sa stáva najvýznamnejšou nemeckou kartografickou spoločnosťou 18. storočia. V roku 1715 získava práva kráľovského kartografa a tiež člena kráľovskej Akadémie vied.

, O Medzinárodnom dni Dunaja z archívu Slovenskej národnej knižnice v Martine

Mapa Dunaja : Danubius Fluviorum Europae Princeps vyšla v Norimbergu v roku 1648
(Excudit Iacobus Sandrart, Chalcographus, sign. SLC 3085)

Okolo roku 1517 vydáva Reinhard Beck v Štrassburgu Hortus Sanitatis (Záhrada zdravia), najdôležitejšia a najpopulárnejšia lekárska kniha stredoveku. Obsahuje popisy a nákresy mnohých rastlín a zvierat a ich využitie aj na lekárske účely. V 164 kapitolách nájdeme 122 vyobrazení vtákov a 106 obrázkov rýb, ktoré dnes už ani nepoznáme aj s popismi, ako môžu poslúžiť v prospech ľudského zdravia.

Autor: Katarína Mažáriová
Foto: Slovenská národná knižnica v Martine

 

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *