nedeľa - 5. mája, 2024
, Martinčania aj tento rok na stupňoch víťazov!

Martinčania aj tento rok na stupňoch víťazov!

Kampaň Do práce na bicykli 2017, ktorá počas mája prebiehala v martinských uliciach, už pozná konečné výsledky. Zamestnanci martinských firiem a organizácií najazdili úctyhodných 91 838,56 kilometrov, čím mestu aj planéte ušetrili 23 571,64 kilogramov nevyprodukovaného CO₂. Za každého Martinčana sme nabicyklovali v máji takmer 1,7 km.

Do práce na bicykli jazdilo tento rok v Martine až 623 súťažiacich v 177 tímoch, čím sa potvrdil každoročný trend stúpajúceho počtu súťažiacich v rámci kampane. Pre porovnanie v roku 2014, keď Martinčania v súťaži začínali, sa do kampane zapojilo 177 súťažiacich v 51 tímoch. Práve 3,5 násobný nárast počtu účastníkov zaradil Martin na prvé miesto ako skokana roka v rámci celého Slovenska. K množstvu registrovaných účastníkov určite prispela aj novinka súťaže – možnosť zaregistrovania sa pre študentov od 15 rokov. Samotný počet aktívnych cyklistov je pre vedenie mesta výzvou a záväzkom pokračovať v budovaní cyklotrás a bezpečných podmienok pre cyklistov. Vyhlasovateľom 4.ročníka kampane bolo Ministerstvo dopravy, národný cyklokoordinátor, občianske združenie OCI Banská Bystrica a svoju podporu vyjadrila aj tohtoročná tvár kampane Peter Sagan.  V Martine bicyklujeme nielen preto, aby sme pomohli životnému prostrediu, no aj preto, že je to lacnejšie, príjemnejšie a každý úsmev okoloidúceho nás všetkých príjemne naladí. A je to pre nás i odkazom, aby sme neprestávali budovať bezpečné a kvalitné cyklotrasy, s úsmevom zhodnotila vedúca oddelenia regionálneho rozvoja Ivana Bobrovská.

V rámci Slovenska sa do kampane zapojilo 74 miest, 2 566 tímov a 8 532 súťažiacich. Všetci súťažiaci spolu nabicyklovali viac ako 1,1 milióna kilometrov, čo sa rovná 28 cestám okolo sveta. Cyklisti taktiež ušetrili 315 ton CO₂ a viac ako 170 000 eur na pohonných hmotách. V silnej konkurencii sa Martinu podarilo umiestniť vo väčšine hodnotených kategórií na popredných miestach.

V kategórii najazdených kilometrov prepočítaných na počet obyvateľov sa vyššie umiestnilo iba mesto Svit a zo 74 samospráv Martin skončil na 2.mieste. Spomedzi všetkých účastníkov ani v roku 2017 nesklamali koordinátori podujatia na Jesseniovej lekárskej fakulte Univerzity Komenského, ktorí oproti minuloročným 25 zostavili až 49 tímov Medických včiel. Počtom prihlásených súťažiacich 150 si tak zabezpečili v celoslovenskom meradle druhé miesto v počte registrovaných tímom za Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky.

, Martinčania aj tento rok na stupňoch víťazov!

Súčasťou kampane v Martine boli tak ako počas minulých ročníkov aj rôzne aktivity venované cyklistom ako slávnostné otvorenie kampane, cyklistický olovrant pre cyklistov vracajúcich sa z práce na bicykli či zvýšené pôsobenie hliadok Mestskej polície v pešej zóne, ktoré cyklistom rozdávali cenné rady a odporúčania ako prechádzať pešou zónou na bicykli. Najlepšie martinské tímy aj jednotlivci boli ocenení  tretiu júnovú sobotu na slávnostnom vyhodnotení kampane pri štarte podujatia Martinský bicyklový deň. Najviac kilometrov najazdil v mesiaci máj tím Medické včely XV. (2616,00 km) a najlepším jednotlivcom bol  obhajca prvenstva z minulého roku Miroslav Egri (1197,00 km).

 

Najlepším tímom v počte jázd absolvovaných na bicykli bol tím Medické včely XXXI. (204 jázd), najlepším jednotlivcom na počet jázd sa stal Miroslav Ferech z tímu Medické včely II. (58 jázd). Spomedzi zamestnávateľov bola už tretí rok najaktívnejšia Jesseniova lekárska fakulta Univerzity Komenského v Martine. Hlavným lákadlom celej kampane okrem podpory zdravého životného štýlu bola aj možnosť vyhrať bicykel. Ten žrebovaním získal súťažiaci, ktorý absolvoval počas mesiaca máj minimálne 2/3 jázd do práce a z práce na bicykli (aspoň 28), alebo v monitorovanom období najazdili minimálne 500 kilometrov na bicykli. Na konci vyhodnotenia prekvapenie putovalo aj cyklokoordinátorke z Jesseniovej lekárskej fakulty Milke Matuščinovej v podobe nového bicykla ako malé poďakovanie za jej aktívnu pomoc pri organizácii celej kampane.

Zuzana Kalmanová, hovorkyňa mesta Martin

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

envirocentrum, Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Pri príležitosti Dňa Zeme mesto Martin 22.4.2024 slávnostne otvorilo moderné veľkokapacitné Envirocentrum v SIM-e. Ministerstvo …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *