sobota - 4. mája, 2024
, Zaujíma vás stav našej planéty? Najlepšie filmy o ekológii prídu do Ružomberka!

Zaujíma vás stav našej planéty? Najlepšie filmy o ekológii prídu do Ružomberka!

Mesto Ružomberok sa stalo partnerom regionálnej Tour Ekotopfilm – Envirofilm, najstaršieho medzinárodného filmového festivalu s environmentálnou tematikou na svete. Milovníci prírody si počas jedného dňa, 13. marca, v Kine Kultúra, budú môcť pozrieť 5 dokumentárnych filmov a zapojiť sa do zaujímavej diskusie s názvom:Z 12% na 50% – od triedenia k recyklovaniu. Pre žiakov základných a stredných škôl je doobeda pripravený zaujímavý a interaktívny Junior festival. Vstup je zdarma.

Regionálna tour festivalu Ekotopfilm – Envirofilm je celoročný projekt a jeho cieľom je priniesť do regiónov Slovenska najlepší výber filmov z aktuálneho ročníka. „Som nesmierne rád, že sa nám aj v Ružomberku darí z nášho festivalu budovať tradičné podujatie,“ hovorí Peter Lím, generálny riaditeľ festivalu Ekotopfilm – Envirofilm a dodáva: „Našim cieľom je prostredníctvom dokumentárnych filmov a sprievodných aktivít – diskusií na aktuálnu problematiku, inšpirovať a vzdelávať verejnosť a mladých ľudí v témach udržateľnosti. Snažíme sa meniť správanie spoločnosti vo vzťahu k životnému prostrediu, ovplyvňovať životný štýl Slovákov. Preto je pre nás dôležité prinášať do regiónov atraktívny program, ktorý má význam a motivuje k zodpovednosti. Návštevníkom v Ružomberkuprinášame to najlepšie z festivalového ročníka 2017. Tešíme sa na každého z vás.“

Filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm sa bude konať v Kine Kultúra v utorok 13. marca. Jeho program začína doobeda JUNIOR FESTIVALOM, ktorý je určený žiakom a študentom základných a stredných škôl.

Festival pokračuje večerným programom určeným pre širokú verejnosť. Každý, kto sa zaujíma o prírodu, ekológiu a záleží mu na prostredí, v ktorom žije určite privíta PÄŤ DOKUMENTÁRNYCH FILMOV, víťazov májového ročníka 2017 svetového festivalu. Filmy atraktívnym spôsobom otvárajú a poukazujú na niektoré z mnohých problémov, ktorým naša civilizácia čelí. Zo Slovenských tém sa dozviete viac  o tom, aký je život chránených Kamzíkov v Tatrách. Aký je príbeh o plytvaní jedla a prečo 50% z neho končí ako odpad porozpráva druhý film v poradí. Radi sa obliekame pekne a podľa posledných módnych trendov, pozrite si však ďalší film z programu festivalu, ktorý ukáže inú stránku módneho sveta – z pohľadu dopadu na ekológiu a našu planétu. Budúcnosť našich miest je názov filmovej eseje, ktorá sa zaoberá minulosťou, súčasnosťou a budúcnosťou urbanizácie. Prehliadku víťazných filmov ukončí príbeh (zne)svätenej rieky Gangy, ktorú uctieva miliarda ľudí a 500 miliónov ľudí je na nej závislých.

Program bude obohatený o hodinovú sekciu „mimo plátna“ s názvom „Z 12% na 50% – od triedenia k recyklovaniu.“ Slovensko je v recyklácii na chvoste zoznamu členských krajín EÚ. Recyklujeme žalostných 12% odpadu, zvyšok končí na skládkach. Európskym priemerom je 32% (2012). Ako je na tom mesto Ružomberok, čo sa separácie týka, oproti zvyšku Slovenska? Diskutovať budú Michal Praženica, asistent primátora mesta Ružomberok, Slavomír Klačko za spoločnosť Technické služby Ružomberok, a.s. a Peter Krasnec z Asociácie podnikateľov v odpadovom hospodárstve.

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm –Envirofilm má takmer polstoročnú tradíciu. Na území bývalého Československa sa po prvýkrát uskutočnil už v roku 1974 a v máji minulého roku sa konal jeho 44. ročník.Na festival sa prihlásilo rekordných vyše 1 000 filmov z 30 krajín sveta, z ktorých komisia vybrala do súťaže pre týždňový program festivalu 115 filmov z celého sveta. V poslednom ročníku sa na ňom zúčastnilo 40 spíkrov a  viac ako 19 000 návštevníkov.

EKOTOPFILM – ENVIROFILM RUŽOMBEROK: 

16:00     ŽIVOT V OBLAKOCH

17:00     DOJEDZ TO: PRÍBEH O PLYTVANÍ JEDLOM

18:00     MIMO PLÁTNA: Z 12% na 50% – OD TRIEDENIA K RECYKLOVANIU

19:00     SPOMAĽOVANIE RÝCHLEJ MÓDY

20:10     BUDÚCNOSŤ NAŠICH MIEST

20:30     GANGA: SVÄTÁ (ZNE)SVÄTENÁ RIEKA 

Viac info o programe nájdete na: www.ekotopfilm.sk

, Zaujíma vás stav našej planéty? Najlepšie filmy o ekológii prídu do Ružomberka!

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

envirocentrum, Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Pri príležitosti Dňa Zeme mesto Martin 22.4.2024 slávnostne otvorilo moderné veľkokapacitné Envirocentrum v SIM-e. Ministerstvo …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *