sobota - 27. apríla, 2024
, Žilinský triatlon oslavuje 20 narodeniny. Do Žiliny mieria európski juniorskí triatlonisti

Žilinský triatlon oslavuje 20 narodeniny. Do Žiliny mieria európski juniorskí triatlonisti

Tento víkend 18. a 19 augusta 2018 sa uskutoční tradične v lokalite Vodného diela Žilina jubilejný, v poradí už 20. ročník Žilinského Triatlonu.

„Bolesť prebolí, hrdosť zostane“

Pod týmto heslom majú vyznávači, fanúšikovia aj všetci triatlonoví nadšenci možnosť absolvovať v krásnom prostredí žilinského Vodného diela atraktívne triatlonové preteky určené ako pre výkonnostných športovcov, ktorí denne v bazéne, na bicykli, alebo na bežeckých tratiach absolvujú desiatky kilometrov, tak aj pre širokú verejnosť túžiacu predovšetkým prekonať samých seba. Organizátor podujatia Klub plaveckých športov Nereus Žilina vychádza z dlhoročných skúseností a pripravil spolu s svojimi partnermi podujatie s kvalitnou organizáciou, dobre zabezpečenými traťami, vybaveným zázemím a s príjemnou športovou atmosférou.

Podujatie, ktoré je súčasťou seriálu pretekov Slovenského pohára v triatlone a kros triatlone a Majstrovstvami SR mužov i žien v krátkom triatlone patrí dlhoročne medzi najvýznamnejšie medzinárodné športové akcie, ktoré sa organizujú v našom meste. Úroveň a kvalitu podujatia potvrdzuje ocenenie Športové podujatie roka mesta Žilina z roku 2013 a priznaný štatút pretekov I. kategórie s ktorým sa môže pochváliť len máloktoré podujatie v triatlone organizované na Slovensku. V tomto roku si organizátori pripíšu ďalší významný úspech – Žilina ako jedno zo siedmych európskych miest bude hostiť európskych mladých športovcov v rámci Európskeho pohára juniorov v triatlone. Účasť potvrdilo 122 juniorov a junioriek z 16 európskych krajín. Okrem nich usporiadatelia očakávajú účasť ďalších približne 600 pretekárov zo Slovenska i okolitých krajín.

Bojovať budú začiatočníci aj skúsení pretekári

Počas dvoch súťažných dní si zmerajú svoje sily na jednotlivých tratiach ako úplní začiatočníci, tak aj skúsení pretekári, veteráni, jednotlivci a štafety. Súťažiť sa bude v nádrži Vodného diela a na priľahlých cestných komunikáciách, z ktorých bude v tento deň z dôvodu bezpečnosti pretekárov vylúčená automobilová doprava. Triatlonový sviatok odštartuje v sobotu o 9:15 hod. pretekmi na najkratších tratiach v tzv. super šprint triatlone jednotlivcov (0,15 km plávanie – 4 km cyklistika – 1 km beh). Tieto preteky sú
určené predovšetkým deťom a začínajúcim triatlonistom, ktorí si ešte netrúfnu na dlhšie objemy.

Krátko po nich bude podujatie pokračovať pretekmi v krátkom triatlone (1,5 – 40 – 10 km), pričom sa bude rozhodovať, kto získa tohoročný titul Majstra SR v kategórii mužov a žien. Sobotný program zavŕši v poobedňajších hodinách náročná súťaž v terénnom kros triatlone. V nedeľnom programe sú o 10:00 hod. naplánované preteky s najmasovejšou účasťou v šprint triatlone jednotlivcov a štafiet (0,75 km plávanie – 20 km cyklistika – 5 km beh. Víkendový triatlonový program vyvrcholí pretekmi Európskeho pohára junioriek (štart 13.00) a juniorov (štart 15:00).

Okrem športového programu je pre divákov a návštevníkov Vodného diela pripravený aj doplnkový program – predvádzanie a predaj cyklistického, plaveckého a bežeckého športového sortimentu a stánky s občerstvením. Navyše sa tri významné žilinské športové podujatia v tomto roku spojili a vytvorili unikátnu spoločnú medailu. Tá vznikne spojením troch účastníckych medailí a získa ju ten, kto absolvuje každý z troch pretekov – Žilinský triatlon, Žilinský mestský polmaratón a Žilinské blatíčko.

Zdroj: mesto Žilina

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …