nedeľa - 28. apríla, 2024
, Vrútky: Šatnica Matice slovenskej ukáže najkrajšie svadobné kroje

Vrútky: Šatnica Matice slovenskej ukáže najkrajšie svadobné kroje

Najkrajšie svadobné kroje zo Šatnice Matice slovenskej vyniknú na pripravovanej výstave s názvom „Čo to za veselie“ vo Vrútkach. Organizátori výstavy sa inšpirovali známou svadobnou ľudovou piesňou s rovnomenným názvom.

Matica slovenská v spolupráci s mestom Vrútky, Turčianskym kultúrnym strediskom v Martine a Združením turčianskych muzikantov otvoria výstavu vernisážou 17. septembra 2018 o 16.00 h v Kultúrnej sále Kriváň vo Vrútkach.

„Tradičné ľudové svadobné kroje z rôznych regiónov Slovenska si zaslúžia pozornosť širokej laickej i odbornej verejnosti, preto sme sa rozhodli poukázať na ich rozmanitosť a pestrosť. Výstava bude pozostávať z fotografií svadobných ľudových krojov s prezentáciou 16 párov svadobných a 9 sviatočných ľudových krojov,“ vysvetlila vedúca Šatnice MS a zároveň kurátorka výstavy Milada Špalková.

Zaujímavému projektu dali zelenú Matica slovenská, Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj, ktoré ju finančne podporili. Výstava bude prístupná širokej verejnosti, teda pre deti, mládež, dospelých aj seniorov. Pre nich sú určené aj sprievodné aktivity ako tvorivé dielne a kultúrny program zameraný na folklór. Výstava potrvá do 26. septembra 2018.

Zdroj: MS

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …