nedeľa - 28. apríla, 2024
, Cykloprojekt Oravy a Poľska finišuje, pribudli ďalšie nové úseky trás

Cykloprojekt Oravy a Poľska finišuje, pribudli ďalšie nové úseky trás

Slovensko-poľský partnerský projekt s názvom Na bicykli za kultúrnym a prírodným dedičstvom pohraničného regiónu v tomto období finišuje. Jeho cieľom je rozšíriť existujúcu cyklotrasu Trstená – Nowy Targ o ďalšie úseky.

Realizácia zahŕňala okrem vyznačenia a vybudovania nových úsekov cyklotrás v celkovej dĺžke 21,5 kilometra na území Poľskej a Slovenskej republiky napríklad aj zhotovenie cyklomáp či infotabúľ alebo organizovanie spoločných cezhraničných podujatí. „Investícia do projektu predstavuje sumu niečo viac ako 2 milióny eur,“ ozrejmila hlavná koordinátorka projektu Beáta Valeková.

Na slovenskej strane vďaka partnerstvu vzniká v týchto dňoch nový úsek cyklotrasy v dĺžke približne 1,5 kilometra v Dolnom Kubíne. Okrem toho projekt zabezpečil aj modernizáciu 14,3 kilometra cyklotrasy v úseku Trstená – Suchá Hora. Väčšia časť nových cyklotrás je však na poľskej strane. Cezhraničná spolupráca nadväzovala na projekt Historicko-kultúrnej prírodnej cesty okolo Tatier. „V rámci tohto projektu bol už v minulosti vybudovaný úsek z Trstenej až do Nowého Targu v Poľsku. My sme vytvorili nové úseky cyklotrás, ktoré budú nadväzovať na túto cestu. Pokiaľ finančné prostriedky v rámci tohto programu nebudú vyčerpané a budú k dispozícii výzvy, určite budeme v budúcnosti uvažovať o ďalšom rozšírení cyklotrasy,“ uviedla Valeková.

Do projektu sa zapojilo mesto Dolný Kubín ako garant projektu spoločne s ďalšími deviatimi partnermi. Sú nimi mestá Zakopané a Trstená, obce Koscielisko, Poronin, Czarny Dunajec, Suchá Hora, Hladovka, Liesek a Rímskokatolícka farnosť Trstená. Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a zo štátneho rozpočtu SR v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V–A Poľsko–Slovensko 2014–2020.

Zdroj: TASR

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …