utorok - 7. mája, 2024
, Martin: ŽSK otvoril už dvanáste centrum odborného vzdelávania
Ilustračné foto: ŽSK

Martin: ŽSK otvoril už dvanáste centrum odborného vzdelávania

Stredná odborná škola dopravná v Martine – Priekope (SOŠD) získala ako ďalšia škola v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja označenie Centra odborného vzdelávania a prípravy pre dopravu a telekomunikácie.

Podľa predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej, v centrách zameraných na strojárstvo, automobilový priemysel, stavebníctvo, elektrotechniku, či iné odvetvia, má kraj vo svojom portfóliu už aj centrum zamerané na dopravu. Centrum vzniká na podnet Ministerstva dopravy (MDVaRR) a jedného z najväčších zamestnávateľov na Slovensku – Železníc SR. Centrum zohrá dôležitú úlohu nielen v oblasti výchovno-vzdelávacej činnosti, ale aj v rámci celoživotného vzdelávania, ktoré môže škola ponúkať zamestnancom spoločnosti, ale aj verejnosti. „Žiakom školy bude poskytovať odborné vzdelávanie a prípravu na vysokej kvalitatívnej úrovni a zastreší spoluprácu so všetkými zamestnávateľmi v oblasti inovácií obsahu vzdelávania podľa potrieb a požiadaviek trhu práce. Je to veľká výzva,“ dodala županka.

SOŠD Martin-Priekopa ponúka v aktuálnom školskom roku 2018/2019 štyri študijné a dva učebné odbory, a eviduje spolu 250 žiakov. Okrem Centra odborného vzdelávania a prípravy pre dopravu a telekomunikácie v Martine sa v Žilinskom kraji nachádza aj centrum zamerané na strojárstvo, automobilový priemysel, stavebníctvo, elektrotechniku, lesníctvo a drevárstvo, gastronómiu a služby, poľnohospodárstvo – kynológiu a informačné technológie. Podľa Jurinovej je odborné vzdelávanie a príprava pilierom nielen vo výchove a vzdelávaní v stredných školách v Žilinskom kraji, ale aj pilierom pre silnú ekonomiku našej krajiny. „Všetci sme si vedomí, že práve odborné vzdelávanie a príprava musia byť zamerané na prípravu žiakov stredných škôl tak, aby po jej ukončení našli úspešné uplatnenie sa na trhu práce a vytvorili si tak podmienky pre spokojný a naplnený život, zhrnula županka.

Zdroj: TS ŽSK, turčania.sk

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Hybaj hrabať, Hybaj (opäť) hrabať

Hybaj (opäť) hrabať

Už deviaty rok vytvára Slovenské národné múzeum v Martine spolu s OZ Premena v Turci …