nedeľa - 5. mája, 2024
, Žilina: Primátor a poslanci sa zoznámili s ÚHA a regulovaným parkovaním v Trenčíne
Zdroj: Mesto Žilina

Žilina: Primátor a poslanci sa zoznámili s ÚHA a regulovaným parkovaním v Trenčíne

S fungovaním regulovaného parkovania a Útvaru hlavného architekta (ÚHA) v Trenčíne sa v utorok 7. mája zoznámil primátor Žiliny Peter Fiabáne a 12 poslancov žilinského mestského zastupiteľstva (MsZ). Informovala o tom hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Koncepciu regulovaného parkovania predstavil trenčiansky primátor

Doplnila, že koncepciu a systém regulovaného parkovania osobných motorových vozidiel v Trenčíne a jeho mestských častiach predstavil trenčiansky primátor Richard Rybníček s viceprimátorom Patrikom Žákom. „Verejný priestor je pre nás všetkých, nielen pre motoristov, ale aj pre chodcov a cyklistov. Preto je veľmi dôležitá ochrana parkujúcich, ktorí žijú v danej časti mesta, ochrana pred nebezpečným parkovaním na chodníkoch, ako aj spomalenie rastu počtu áut v meste a jeho širšom centre. A najmä, chceme podnietiť ľudí, aby začali viac využívať MHD a alternatívne spôsoby dopravy,“ vysvetlil hlavný zámer spustenia regulácie parkovania v Trenčíne Žák.

Neoddeliteľnou súčasťou celého systému parkovania je aj kontrolná činnosť, ktorú zabezpečuje mestská polícia. „Denne preverí približne 3500 vozidiel vďaka modernému monitorovaciemu zariadeniu, ktoré je zabudované v hliadkovacom automobile. Žilinskí poslanci ocenili inšpirujúce podnety, keďže problémy s parkovaním v Žiline majú dlhodobý charakter,“ uviedla Zigová.

Situáciu s parkovaním je potrebné urgentne riešiť

„Situácia s parkovaním, najmä na žilinských sídliskách, je neúnosná a je potrebné ju urgentne riešiť. Zavedenie obdobného systému ako v Trenčíne, ktorý sa po dvoch rokoch ukázal ako veľmi úspešný, si bude vyžadovať predovšetkým odvahu a politické rozhodnutie. Pred tým však bude potrebné doriešiť vzťahy so Žilinskou parkovacou spoločnosťou,“ skonštatoval predseda komisie dopravy MsZ v Žiline Ján Pažický.
Hlavný architekt mesta Trenčín Martin Beďatš prezentoval zámer a fungovanie ÚHA. „Za najväčšie projekty v súčasnosti považuje prípravu územného plánu centrálnej časti mesta, na ktorom pracuje tím odborníkov už deväť rokov, projekt celkovej rekonštrukcie Mierového námestia a urbanistickú súťaž Trenčín si TY,“ dodala Zigová.

„Videli sme veľa príkladov, ako sa veci dajú robiť naozaj dobre. Realizované zámery v Trenčíne ukazujú, že obyvatelia majú pochopenie pre dané riešenia a sú hrdí na svoje mesto. Ďakujeme kolegom z Trenčína za inšpiratívne podnety,“ uzavrel primátor Žiliny.

Zdroj: TASR

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

envirocentrum, Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Pri príležitosti Dňa Zeme mesto Martin 22.4.2024 slávnostne otvorilo moderné veľkokapacitné Envirocentrum v SIM-e. Ministerstvo …