štvrtok - 9. mája, 2024
, Prvá prevádzka sociálno-ekonomického podniku ŽSK pomôže ľuďom so znevýhodnením
Foto: ŽSK

Prvá prevádzka sociálno-ekonomického podniku ŽSK pomôže ľuďom so znevýhodnením

V Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) začína fungovať prvý sociálno-ekonomický podnik. Má podporiť zamestnanosť a prechod znevýhodnených osôb na pracovný trh.  Prvou prevádzkou sociálno-ekonomického podniku ŽSK je práčovňa.

Práčovňa sídli v priestoroch Spojenej školy internátnej v Žiline

 ,,Svoje služby budeme v začiatkoch poskytovať najmä organizáciám v pôsobnosti Žilinskej župy, ale radi by sme oslovili aj komerčné subjekty a širokú verejnosť,“ uviedol Viktor Bučko, konateľ Sociálno-ekonomického podniku ŽSK, s.r.o.

Práčovňa sídli v prenajatých priestoroch Spojenej školy internátnej v Žiline, kde aj v minulosti fungovala práčovňa. Priestory prešli  rekonštrukciou  a nakúpilo sa profesionálne vybavenie spolu za viac ako 60-tisíc eur.

V prevádzke práčovne je zamestnaných päť stálych pracovníkov a sociálne či zdravotne znevýhodnené osoby. ,,Prácou v práčovni si osvoja pracovné návyky, vďaka čomu sa ľahšie uplatnia na pracovnom trhu. Verím, že im týmto spôsobom pomôžeme zlepšiť kvalitu ich života,“ povedala žilinská županka Erika Jurinová. V začiatkoch bude prevádzka spolupracovať s tromi centrami sociálnych služieb v pôsobnosti Žilinskej župy – CSS Tau Turie, DSS Synnónia a CSS Lúč.

Práčovňa je zatiaľ prvou prevádzkou

Zriadenie sociálno-ekonomického podniku schválili župní poslanci minulý rok. Jeho činnosťou budú drobné opravy, údržba, servis budov, in-house riešenia a sociálne podnikanie. Šancu na nový začiatok poskytne dlhodobo nezamestnaným, či spoločensky a zdravotne znevýhodneným ľuďom. Práčovňa je zatiaľ prvou prevádzkou, sociálno-ekonomický podnik postupne rozšíri svoju činnosť aj o drobné opravy, maliarske a natieračské práce i kosenie, ktoré bude vykonávať pre samosprávny kraj a jeho organizácie. Tieto služby by sa mohli zefektívniť z časového i finančného hľadiska, keďže budú vykonávané vlastnou servisnou organizáciou v pôsobnosti ŽSK.

Sociálno-ekonomický podnik ŽSK, s.r.o je jediným registrovaným sociálnym podnikom v Žilinskom kraji. Registráciu získal v apríli 2019 ako integračný sociálny podnik.

Zdroj: ŽSK

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Dotyky a spojenia, Festival Dotyky a spojenia predstavuje svojich patrónov a výberový program

Festival Dotyky a spojenia predstavuje svojich patrónov a výberový program

Festival Dotyky a spojenia je najväčšia prehliadka najnovšej tvorby profesionálnych zriaďovaných aj nezriaďovaných divadiel, ktoré …