sobota - 27. apríla, 2024
, Žilinský samosprávny kraj ocenil významné osobnosti
Foto/Zdroj: ŽSK

Žilinský samosprávny kraj ocenil významné osobnosti

Žilinský samosprávny kraj a županka Erika Jurinová slávnostne ocenili významné osobnosti v kraji. Stalo sa tak v priestoroch Slovenského komorného divadla v Martine. Cenu ŽSK si odniesli štyri výnimočné osobnosti, Pamätnú plaketu získali piati.

Cenu ŽSK si odniesli štyri výnimočné osobnosti

Žilinský samosprávny kraj v závere roka udeľuje najvyššie krajské ocenenia významným osobnostiam, ktorých život je nejakým spôsobom spätý zo Žilinským krajom. Nominácie posiela verejnosť, poslanci, ale i združenia a inštitúcie. Porota vybrala laureátov, ktorých schválilo krajské zastupiteľstvo. Tento rok si Cenu ŽSK prevzali Gabriela Nosáľová – farmakologička a prvá profesorka v tomto odbore vôbec, Jaroslav Prokop – 94 ročný aktívny bojovník v Slovenskom národnom povstaní, ktorý celý život šíri osvetu medzi mladými ľuďmi o vojnových udalostiach a manželský pár Oľga a Ľubomír Feldekovci za celoživotný prínos v oblasti kultúry, literárnej tvorby a šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí.

,,Som hrdá, že máme v kraji toľko výnimočných ľudí. Prišlo nám takmer tridsať nominácií a bolo naozaj veľmi náročné vybrať. Nakoniec nám do siene slávy pribudli významné osobnosti kultúrneho, či vedeckého života, ale aj ľudia, ktorí svoj život zasvätili práci s mladou generáciou, či pomoci iným. Každý z nich si za svoj celoživotný prínos zaslúži našu vďaku a úctu,“ povedala županka Erika Jurinová.

Žilinský kraj rozdal aj pamätné plakety

Pamätnú plaketu získali dlhoročná herečka Slovenského komorného divadla v Martine Jana Oľhová, umelecký fotograf, výtvarník a grafik Ivan Köhler, priekopník v problematike mastocytóz a medzinárodne rešpektovaný profesor Martin Péč, celosvetovo uznávaný biblista, spoluautor viac ako 25 kníh a polygot František Trstenský a dvojica zakladateľov charitatívneho športového podujatia Barlatón na pomoc ľuďom so zdravotným postihnutím. Ivan Šobáň a Dalibor Novotný.

Žilinská župa ocenila významného osobnosti kraja už po deviatky krát. Vlani najvyššie ocenenie Cenu ŽSK získali detská lekárka Oľga Čechová, profesor a vedec Milan Dado a dlhoročný ochotnícky divadelníka organizátor liptovského zdravotníctva Karol Komandera.

Počas roka župa ocenila aj ľudí, ktorí pracujú v školstve, nemocniciach, kultúre a v sociálnych zariadeniach.

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …