streda - 8. mája, 2024
, Tretí ročník hudobného festivalu prinesie do Žilinského kraja 8 koncertov klasickej hudby

Tretí ročník hudobného festivalu prinesie do Žilinského kraja 8 koncertov klasickej hudby

Medzinárodný festival klasickej hudby Pro Musica Nostra Thursoviensi sa uskutoční po tretíkrát v Žilinskom kraji v termíne od 13.6. – 20.6. v ôsmich mestách v prekrásnych historických pamiatkach v Rajci, Kysuckom Novom Meste, Orlovom, Bytči, Žiline-Trnovom, Kotešovej, Čadci a Gbeľanoch.

Pro Musica Nostra Thursoviensi prinavracia hudobný život na miesta, kde ho publikum v minulosti bežne vyhľadávalo. Program festivalu je pestrý a ponúka dramaturgiu zostavenú z diel významných slovenských i svetových skladateľov. Interpretmi jednotlivých koncertov sú výrazné osobnosti slovenského a zahraničného interpretačného umenia.

Otvárací koncert festivalu (13.6.) sa uskutoční v Kostole sv. Ladislava v Rajci. S programom skladieb od Cacciniho, Pergolesiho, Händla, Francka, Dvořáka a ď. sa predstaví popredná slovenská sopranistka Gabriela Beňačková, ktorá má na konte vystúpenia na prestížnych svetových pódiách. Špeciálnou kapitolou v umeleckom životopise Gabriely Beňačkovej je jej pôsobenie na operných javiskách v USA – San Franciscu, Los Angeles a v Metropolitnej opere v New Yorku. Spolu so sopranistkou vystúpi český gitarista Lubomír Brabec, ktorý si svojimi strhujúcimi výkonmi a prirodzenou virtuozitou získava obdiv koncertnej verejnosti. Odborné kritiky ho považujú za hudobníka vybraného vkusu, tónu a techniky a zaradzujú ho k špičkovým gitaristom svetového formátu.

, Tretí ročník hudobného festivalu prinesie do Žilinského kraja 8 koncertov klasickej hudby

Priaznivci husľovo-organového umenia sa môžu tešiť na koncert v Kostole Nepoškvrneného počatia Panny Márie v Kysuckom Novom Meste (14.6.), kde sa predstaví huslista Jaroslav Svěcený, ktorého festivalové vystúpenia obdivovali poslucháči v USA, celej Európe, Mexiku, Chile, Rusku, Indii, Thajsku a i. a organista Pavel Svoboda, ktorý sa venuje sólovej hre i komornej hre a organizovaniu hudobného života. Interpreti z Českej republiky uvedú výber z tvorby od Vivaldiho, Mozarta, Liszta, Pachelbela, J. S. Bacha, Corelliho a ď. Publikum si na koncerte bude môcť vypočuť interpretáciu na unikátnych talianskychhusliach tých najväčších majstrov: Giuseppe Guarneri, Cremona 1733, Giuseppe Guadagnini, Pavia-Milano 1802 a Giovanni Battista Rogeri, Brescia 1702, z ktorých má Jaroslav Svěcený niektoré zapožičané zo zbierky anglickej kráľovnej Alžbety II. a v strednej Európe zaznejú po prvýkrát.

Kaplnka sv. Jána Nepomuckého v Kaštieli v Orlovom (15.6.) bude hostiť poľských interpretov. Hráč na barokových trúbkachTomasz Ślusarczyk a organista Waclaw Golonka uvedú program zostavený z diel starej hudby od autorov J. Pachelbela, J. J. Frobergera, F. Brixiho, G. Händla a ď.

Ďalší z koncertov sa uskutoční v Židovskej synagóge v Bytči (16.6.).S programom J. S. Bacha a A. Lustiga sa predstaví komorný súbor Barocco sempre giovane, ktorý je zložený zo špičkových mladých českých profesionálnych hudobníkov. Sólistami koncertu budú Vilém Veverka (hoboj) a Gustáv Beláček (basbarytón). V úlohe recitátorov vystúpi Jiří Lábus, Vilma Cibulková a Vilém Udatný.

V kostole sv. Juraja v Žiline-Trnovom zaznie koncert vokálneho súboru VocaMe (17.6.) v zložení Anna-Maria Hefele(soprán), Sigrid Hausen (mezzsosoprán), Petra Noskaiová (alt), Michael Popp (umelecký vedúci). Na tomto jedinečnom koncerte zaznejú diela byzantského a západoeurópskeho stredoveku.

, Tretí ročník hudobného festivalu prinesie do Žilinského kraja 8 koncertov klasickej hudby

Na nádvorí gotickej kúrie v Kotešovej bude znieť (18.6.) hudba B. Bartóka, L. Janáčka, A. Moyzesa a E. Suchoňa. Interpretácie diel obľúbených skladateľov slovenského publika sa zhostí sláčikové kvarteto Mucha Quartet, ktoré patrí k najvýznamnejším komorným telesám na Slovensku. Kvarteto vystúpi v spolupráci so speváčkou a huslistkou Ivou Bittovou, ktorá patrí do skupiny najvýraznejších osobností českej alternatívnej scény a na svojom konte má početné účinkovania na prestížnych pódiách európskych i zaoceánskych krajín.

19.6. sa uskutoční koncert v Kostole sv. Bartolomeja v Čadci. Interpretmi koncertu bude český súbor Baborak Ensemble. Jadro komorného súboru, ktorý založil hornista a dirigent Radek Baborák, tvorí lesný roh a sláčikové kvarteto. Baborak Ensemble spolupracuje s množstvom výnimočných hudobných osobností, koncertnými majstrami a hráčmi Berlínskej, Mníchovskej a Českej filharmónie. Na festivale Pro musica nostra predstaví výber z tvorby W. A. Mozarta, A. Glazunova, J. Brahmsa a ď.

Na záverečnom koncerte festivalu (20.6.) v Château Gbeľany vystúpi pod taktovkou dirigenta Stanislava Vavřínka Komorní filharmonie Pardubice. Komorní filharmonie Pardubice – orchester mozartovského typu zameraný predovšetkým na interpretáciu diel klasicizmu, raného romantizmu a komorne-orchestrálnych skladieb sa od roku založenia (1969) radí medzi špičkové české orchestre. Na konte má účinkovanie na najvýznamnejších českých festivaloch i v zahraničí (Holandsko, USA, Japonsko, Čína, Kuvajt a ď.). Ako sólista sa predstaví violončelista Václav Petr, ktorý uvedie divácky obľúbené Variácie na rokokovú tému pre violončelo a orchester op. 33 P. I. Čajkovského. Václav Petr sa zaraďuje medzi najvýznamnejších českých violončelistov svojej generácie. V roku 2013 vyhral konkurz na post koncertného majstra violončiel v Českej filharmónii. Vo svojich 24 rokoch sa tak stal jedným z najmladších koncertných majstrov v histórii Českej filharmónie.

⩥ Vstupenky sú dostupné v sieti Ticketportal. Kvôli zníženej kapacite odporúčame zakúpiť vstupenky v predpredaji. LINK: https://www.ticketportal.sk/event/PRO-MUSICA-NOSTRA-THURSOVIENSI-2021

+ Orlové +421 42 4459 600
+ Bytča +421 41 5532 486
+ Gbeľany +421 904 420 420

⩥ Pre koncerty v Rajci, Kysuckom Novom Meste, Žiline-Trnovom, Kotešovej a Čadci je vstupné dobrovoľné.

⩥ Festival sa koná pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej.

⩥ Viac info na: https://hc.sk/pro-musica-nostra

Zmena programu a účinkujúcich vyhradená.

Všetky podujatia sa realizujú v súlade s aktuálnymi pandemickými opatreniami Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Zdroj: Veronika Štubňová, PRO MUSICA NOSTRA

 

, Tretí ročník hudobného festivalu prinesie do Žilinského kraja 8 koncertov klasickej hudby

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Dotyky a spojenia, Festival Dotyky a spojenia predstavuje svojich patrónov a výberový program

Festival Dotyky a spojenia predstavuje svojich patrónov a výberový program

Festival Dotyky a spojenia je najväčšia prehliadka najnovšej tvorby profesionálnych zriaďovaných aj nezriaďovaných divadiel, ktoré …