utorok - 7. mája, 2024
LEGO, LEGO – Inšpirujúci príbeh „obyčajnej“ hračky

LEGO – Inšpirujúci príbeh „obyčajnej“ hračky

Príbeh medzinárodnej spoločnosti LEGO je oveľa zaujímavejší, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Samozrejme, že väčšinu z nás automaticky napadnú detské stavebnice, ale tento svetový výrobca skrýva toho omnoho viac. Poďme sa spoločne pozrieť na to, akým spôsobom to všetko začalo, ako to pokračovalo a ako je na tom spoločnosť LEGO dnes!

LEGO história – Skutočný príbeh o tom, ako sa nevzdávať

Čo bolo prvé LEGO alebo drevo?

Príbeh spoločnosti sa začína v neďalekom Dánsku, kde istý pán Ole Kirk Christiansen vykonával stolárske remeslo. Otvoril si prvý obchod s dreveným nábytkom (1916), ktorý mu však zhorel. Následne otvoril ďalší obchod, avšak pár rokov na to začala hospodárska kríza (1929). Akoby toho nebolo málo, o 3 roky neskôr zomrela manželka pána Christainsen-a (1932). Jeho ďalší obchod nasledoval podobný osud, ako pri jeho prvom pokuse – opäť zhorel do tla (1942). Po 2. svetovej vojne, bol citeľný nedostatok tradičných materiálov, a preto sa výrobcovia museli uspokojiť s plastom ako náhradou za drevo.

V roku 1949 LEGO začalo produkovať takzvané Automatic Binding Bricks (teda tradičné nízke kocky). Zlomovým momentom bolo, keď v roku 1959 Godtfred (syn pána Christiansen-a), oboznámil svojho otca s takzvaným „Systémom hry.“ Princíp bol jednoduchý, všetky bloky by mali byť schopné sa navzájom napojiť – rovnako ako dnešné moderné LEGO. Spoločnosť opäť postihol požiar, drevené hračky boli zničené a vedenie sa definitívne rozhodlo, pokračovať výlučne vo výrobe plastových hračiek.

LEGO v súčasnosti – Úspech a nekonečné možnosti 

LEGO už dnes patrí medzi modernú klasiku, populárny darček, ktorý rozžiari oči mladším deťom, puberťákom, ale aj dospelým. A to všetko je možné, vďaka variabilite a rôznorodosti, ktorou disponuje táto na prvý pohľad „obyčajná hračka.“ LEGO stavebnice sú po postavení také prepracované, že často končia vystavené ako dekorácia a súčasť interiérového dizajnu.

Vedeli ste, že je možné z LEGO postavať rôzne veci v skutočnej ľudskej veľkosti, ako napríklad pojazdné auto Bugatti, lietadlo, rôzne známe pamiatky, kreslené postavy a množstvo ďalšieho? Okrem toho bolo natočené množstvo animovaných rozprávok LEGO, dva filmy a po svete nájdete rôzne zábavné parky tejto spoločnosti s názvom LEGOLAND.

Veríme, že vás cesta tejto spoločnosti zaujala a možno aj inšpirovala, pretože ako sami vidíte, naozaj nezáleží na tom koľko krát padnete, ale na tom, koľko krát sa postavíte a LEGO teda stavať vie!

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

aditíva do nafty, Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Každý majiteľ motorového vozidla by mal mať na pamäti, že starostlivosť o motor nie je …