nedeľa - 28. apríla, 2024
, Univerzitná nemocnica v Martine naďalej navyšuje počty lôžok určených pre pacientov s ochorením COVID-19
Foto: UNM

Univerzitná nemocnica v Martine naďalej navyšuje počty lôžok určených pre pacientov s ochorením COVID-19

Vzhľadom na zlý vývoj epidemiologickej situácie Univerzitná nemocnica v Martine naďalej reprofilizuje svoje klinické pracoviská a navyšuje počty lôžok určených pre pacientov s ochorením COVID-19. Aktuálne má na tento účel celkovo vyčlenených 159 lôžok, čo je viac, ako bolo maximum v druhej vlne pandémie. Z uvedeného počtu je 128 postelí s kyslíkom, 15 JIS lôžok a 16 lôžok s možnosťou pripojenia na umelú pľúcnu ventiláciu. Trend hospitalizácií je stúpajúci, obsadenosť covidových lôžok je približne 80%, kapacita umelých pľúcnych ventilácií je naplnená.

Nemocnica je nútená redukovať bielu medicínu, pričom sa zohľadňujú aktuálne lôžkové a personálne kapacity. Reprofilizácia sa dotkla Kliniky infektológie a cestovnej medicíny, Kliniky pneumológie a ftizeológie, Ortopedickej kliniky, Urologickej kliniky, Dermatovenerologickej kliniky,  Internej kliniky gastroenterologickej,  Kliniky detskej anesteziológie a intenzívnej medicíny, Chirurgickej kliniky. Pacientom sa poskytuje v plnom rozsahu iba neodkladná lôžková zdravotná starostlivosť. Onkologická liečba pacientov pokračuje v štandardnom režime, obmedzená je však onkochirurgia. Operačné programy jednotlivých kliník sa flexibilne prispôsobujú personálnym kapacitám Kliniky anesteziológie a intenzívnej medicíny.  Ambulantná starostlivosť sa poskytuje v rozsahu, aký umožňujú personálne kapacity pracovísk. Naďalej platí zákaz návštev hospitalizovaných pacientov.

Zdroj: UNM

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …