nedeľa - 28. apríla, 2024
, Univerzitná nemocnica Martin je tretia najlepšia slovenská nemocnica
Foto: UNM

Univerzitná nemocnica Martin je tretia najlepšia slovenská nemocnica

V hodnotení slovenských nemocníc inštitútom INEKO (Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy) za rok 2021 patrí Univerzitnej nemocnici Martin tretie miesto. Ocenenie bronzová Nemocnica roka medzi štátnymi univerzitnými a fakultnými nemocnicami patrí UNM už tretí rok po sebe. Z prvej trojky vypadla počas siedmich ročníkov hodnotenia iba dvakrát.

„Teší nás, že si už niekoľko rokov udržujeme v hodnotení kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti TOP pozíciu medzi univerzitnými a fakultnými nemocnicami na Slovensku. Stále sú však ukazovatele, v ktorých máme priestor sa zlepšovať. Je pre nás výzvou poskočiť v rebríčku inštitútu INEKO o čosi vyššie a stať sa najlepšími. Veríme, že kým sa postaví nová univerzitná nemocnica v Martine, budeme pripravení aj na prvenstvo,“ uviedol k aktuálnemu hodnoteniu generálny riaditeľ martinskej nemocnice MUDr. Dušan Krkoška, PhD., MBA. Univerzitná nemocnica Martin obhájila v 7. ročníku hodnotenia tretie miesto s celkovým dosiahnutým ratingom 57,8 bodov, čo je viac ako v predchádzajúcich dvoch ročníkoch. INEKO pri hodnotení vychádza zo šiestich vybraných ukazovateľov – kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, skúsenosti, náročnosti diagnóz, spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti za obdobie uplynulých 4 rokov.

Výrazný nadpriemer dosiahla UNM v náročnosti diagnóz, zároveň zo všetkých hodnotených nemocníc strávia v martinskej nemocnici záchranári s pacientom na urgente najkratší čas. „V martinskej univerzitke bývajú hospitalizovaní pacienti s náročnými diagnózami, ktorí vyjadrujú v dotazníkoch vysokú spokojnosť s liečbou v nej. Druhý najvyšší Case Mix Index (CMI – priemerná náročnosť diagnóz pacientov) medzi univerzitnými a fakultnými nemocnicami na Slovensku môže sťažovať dosahovanie najlepších hodnôt 3 indikátorov kvality, keďže ťažké hospitalizačné prípady sú prirodzene spojené s väčšími zdravotnými komplikáciami a väčším rizikom úmrtí. Možno aj preto má UNM v porovnaní s ostatnými nemocnicami v kategórii najvyššiu mieru reoperácií či druhú najvyššiu rehospitalizovanosť a úmrtnosť pacientov po mozgovej porážke. Na druhej strane v nej však zomiera najmenej seniorov, ak utrpia zlomeninu stehennej kosti. UNM sa nemôže pochváliť dobrými hospodárskymi číslami, ani pozitívnym trendom v tejto oblasti,“ uviedol k tretiemu miestu UNM Dušan Zachar z INEKO.

Ako ďalej uviedol, hodnotenie Nemocnica roka 2021 vychádza predovšetkým z dát rokov 2017 až 2020. „Pandémia koronavírusu sa v slovenských nemocniciach v roku 2020 negatívne podpísala na plošnom zhoršení úrovne všetkých sledovaných indikátorov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Kvôli pandémii sa znížil počet realizovaných operačných výkonov. Medziročne klesol celoplošne o takmer štvrtinu. Na druhej strane sa zvýšila reportovaná spokojnosť pacientov, hospodárenie, ako aj transparentnosť nemocníc. Nepreukázalo sa, že by nemocnice s vyšším počtom kovidových hospitalizácií boli pri hodnotení znevýhodnené alebo zvýhodnené,“ uviedol analytik Dušan Zachar.

Zdroj: UNM

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …