sobota - 4. mája, 2024
starostlivosť o práčku, 5 skvelých tipov na starostlivosť o vašu práčku
Ilustračné foto: aleks333/shutterstock.com

5 skvelých tipov na starostlivosť o vašu práčku

Keďže práčka by mala zabezpečiť nielen čistotu, ale aj hygienu, treba sa o ňu aj starať. Máme pre vás niekoľko tipov, ako môžete tento cieľ dosiahnuť bez veľkej straty času a peňazí.

Hygiena je v dnešnej dobe veľmi dôležitá. Začnite s ňou preto pekne od podlahy a pokračujte k svojim odevom. Ak sa však budete starať len o svoje oblečenie a nie o svoj stroj, ktorý ho čistí, môže sa stať, že sa zariadenie časom pokazí, nepríjemne zapácha a nefunguje tak, ako by malo.

Nasledujúce tipy by mali týmto a iným nepríjemným situáciám predísť.

Baktérie majú rady vlhko a nedostupné priestory

Baktériám sa najlepšie darí na vlhkých miestach. Sucho ich zabíja, takže vysoké teploty prania, sušičky a žehličky účinne zadržiavajú patogény. Myslite na to aj pri čistení spomínanej podlahy a jej pevnej hliníkovej prechodovej lišty. Nedostupné priestory sú pre šírenie baktérií a vírusov “úrodnou pôdou“.

Nebojte sa použiť vyššiu teplotu vody

Raz až dvakrát do mesiaca by ste mali prať aspoň na 60°C s vysokoúčinným alebo univerzálnym pracím prostriedkom s bielidlom v pevnej forme. Umývací cyklus by mal trvať aspoň hodinu. Predídete tak tomu, aby sa v práčke tvorili vrstvy hlienu z baktérií a plesní (tzv. biofilm), ktoré bežne nevedú k škodlivému zaťaženiu bielizne mikróbmi, ale nepríjemne zapáchajú a môžu sa usadiť aj v textíliách. Ak to nie je pre vodný kameň v práčke možné, stačí do nej inštalovať náhradné ohrievacie teleso Bosch.

Nechajte priestor bubna dobre vysušiť

Po vybratí bielizne nechajte otvor alebo veko práčky otvorené a vytiahnite priehradku na pranie. Vďaka tomu môže vlhkosť uniknúť a všetko v zariadení sa vysušiť. Aj dehydratácia bráni rastu choroboplodných zárodkov.

Nenechávajte v práčke bielizeň príliš dlho

Doprala sa v práčke bielizeň? Potom práčku vždy čo najrýchlejšie vyprázdnite. Určite ju nepoužívajte ani ako kôš na špinavú bielizeň. Tá môže byť vlhká, čo môže spôsobiť predčasné opotrebovanie zariadenia a potrebu nových náhradných dielov Bosch.

Vyčistite gumené tesnenie a otvor

Každý mesiac skontrolujte a vyčistite gumenú manžetu na dvierkach a gumu dvierok, či na nej nie sú vlákna, vlasy, zvyšky čistiaceho prostriedku, vlhkosť, zvyšky vody atď. Aj toto všetko je ideálnou živnou pôdou pre mikróby a plesne.

Vieme, že času na čistenie nie je veľa, no ak si ho v priebehu mesiaca nájdete, práčka vám bude slúžiť roky.

 

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

aditíva do nafty, Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Každý majiteľ motorového vozidla by mal mať na pamäti, že starostlivosť o motor nie je …